PROBLEM ODLAGANJA OTPADA U DUBROVNIKU! Ljubo Nikolić: Stanje je na rubu održivosti!

771

U pripremama izmjena Proračuna Grada Dubrovnika za 2017. godinu, Kandidacijska lista grupe birača Srđ je Grad tražit će uvrštenje nekoliko projekata. Smatraju da pri izradi proračuna treba pristupiti nekoliko iteracija počevši od konkretnih programa i projekata koji čine plan rada pojedinih upravnih odijela. Među 13 projekata koliko su ih naveli, našao se i problem odlaganja otpada na području grada Dubrovnika.

U razgovoru za Dubrovnik Insider, gradski vijećnik Ljubo Nikolić ističe kako Grad sustavno nije godinama rješavao problem odlaganja otpada na Grabovici koje je otvoreno prije 35 godina kao privremeno odlagalište. 

– Sustavnim zanemarivanjem tog problema došlo je do situacije gdje upravo to odlagalište ugrožava izvor pitke vode, a tome smo svjedočili dvaput ove zime. Potezi da se pokrene projekt premještaja tog odlagališta i njegovog zatvaranja koje je prošla gradska uprava poduzela, imali su sto postotnu suglasnost  cijelog Gradskog vijeća. Zakonski se odlagalište moralo zatvoriti 2.siječnja 2017. Očekivamo da će nova gradska uprava nastaviti u tom smjeru, ubrzati radove na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom te uskladiti ga sa smjernicama koje je dalo Ministarstvo zaštite okoliša te time konačno riješiti problem odlaganja otpada u Dubrovniku – kazao je Nikolić.

Stanje s otpadom i smećem u Gradu je kako naglašava Nikolić na rubu održivosti, no ipak ukazao je na odličnu suradnju s gradskim poduzećem “Čistoća”.  

– Kad ljudima bilo što predložite u suradnji s gospodinom Bošnjakom oni zaista u brzom roku reagiraju. Ljetos je tako pokrenut, u dogovoru s ugostiteljima, režim da se tijekom noći smeće odvozi dva puta iz povijesne jezgre – napominje Nikolić  no ipak smatra da za smeće nije samo odgovorna Čistoća već i sami građani, te oni koji određene prostore koriste. 

Također Nikolić je naglasak stavio na odvoz krupnog otpada. Naime, u Dubrovniku postoji samo jedna lokacija za odvoz krupnog otpada i to ispod Duba. No, postoje dijelovi Dubrovnika koji su teže dostupni kao što je povijesna jezgra točnije Sveta Marija, a nije lako ni Gružanima koji žive u neboderima. Također tu je i starija populacija. Zbog takvih razloga, smatra Nikolić u dogovoru sa Čistoćom bi trebalo vidjeti da servis odvoza barem jednom mjesečno dolazi na takva mjesta, pogotovo na ona gdje je starija populacija i kojima treba pomoć pri odvozu.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *