PROBLEM PARKINGA DOMA ZDRAVLJA! Bazdan: Projekt postoji, ali ne možemo dobiti odobrenje!

356

Problem parkinga u Dubrovniku je problem za koji znaju i turisti. Ljeti je nemoguće pronaći parking, zimi malo lakše jer opadne broj turista koji u Dubrovnik dolaze osobnim automobilom. U Dubrovniku definitivno ima više automobila, nego parking mjesta, a da je parking problem znaju i roditelji koji često odlaze u Dom zdravlja kod pedijatra ili iz nekih drugih razloga.

Dom zdravlja se zaista nalazi na jednom nepristupačnom mjestu za automobile te nema ni blizu parking da bi se moglo parkirati pa prošetat. No, njegova nepristupačnost ne znači da se do nekakvog rješenja ne treba doći. Razgovarali smo ravnateljem Doma Zdravlja, Brankom Bazdanom kojem smo iznijeli problem na koji se žale ogorčeni roditelji. 

-Pacijenti su se svojedobno mogli parkirati na treću traku koja je bila u Ulici Ante Starčevića. Međutim, kad se traka ukinula onda je postojeći parking postao nedovoljan za sve automobile, a tu su i službenih auta i auta od korisnika, odnosno koncesionara te Doma zdravlja, tako da smo naše sanitetske aute morali izmjestiti na područje Opće bolnice Dubrovnik te tamo i dan danas stoje – kazao je Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja. 

No, iako parking mjesta nema, te je parking problem za napraviti, ravnatelj Doma zdravlja je tog problema itekako svjestan. 

-Napravio sam projekt za parking na dvije razine, koji je imao više izmjena s obzirom na to da je cijela zgrada, a i zemlja zaštićena od Ministarstva kulture s obzirom na značaj građevine. U projekt je predviđen i lift za aute pošto je razina ulaza u donju etažu kad se ukopa nepropisna, nagib nije po pravilima prometnih stručnjaka. Grad Dubrovnik, prije jedno godinu dana, nam nije dozvolio da sada postojeći ulaz bude ulaz jer i to navodno ne odgovara nekakvim propisima, a bilo koji drugi ulaz, uzevši u obzir da je zgrada zaštićena, ne može se napraviti, tako da smo ušli u slijepu ulicu – kazao je ravnatelj svjestan situacije.

Ispostavilo se da problem parkinga nema samo Dom zdravlja, već je on najmanji problem. Prema riječima Bazdana postoje problemi i s Poliklinikom na Pločama, i s Gružem, te je spomenuo i Mokošicu koja je vječni problem. 

Bazdan ističe kako projekt postoji i kako je gotov, plaćen te napravljen prema svim pravilima. 

-Projekt ne može dobiti odobrenje i ne možemo naći rješenje u projektu, kako god ga projektiramo, jer je s jedne strane Grad sa svojim propisima, a s druge strane je zgrada zaštićena, a Zavod za zaštitu spomenika ne da bilo kakvu drugu opciju rušenja ili kopanja. Prije dvije godine smo osigurali i sredstva za izvođenje tih radova, oko milijun kuna. I da nam odobre treba ponovno skupiti financije za gradnju, jer gradnja samog lifta košta 700 tisuća kuna. No, osim parkinga imamo i prečih problema – zaključio je Bazdan. 

Problem parkinga se još u nedogledno vrijeme neće riješiti, a roditelji će još vremena morati provest smišljajući kako će dijete odvesti do pedijatra. Parking vječiti problem grada Dubrovnika.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *