Želite li graditi karijeru u inozemstvu? Dođite na 7. Međunarodni sajam školovanja u Dubrovniku

438

Današnja „millennial“ generacija sve više želi putovati i graditi međunarodnu karijeru. Prema našim saznanjima više od 75% Hrvata mlađih od 35 godina zanima školovanje i rad u inozemstvu. Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju, hrvatskim učenicima i studentima povećale su se mogućnosti akademske i profesionalne mobilnosti. Osim stimulativnog okruženja u kojem uče o drugim kulturama, studenti imaju mogućnost sudjelovanja u europskim projektima, razmjenama i obveznoj praktičnoj nastavi na koju inozemni fakulteti stavljaju naglasak kao bitnu sastavnicu svakog studijskog programa.

Institut Educa i BHV Education početkom listopada organiziraju Dane mobilnosti i edukacije te 7. Međunarodni sajam školovanja u inozemstvu na kojima će svoje programe predstaviti dvadesetak obrazovnih institucija iz Europe, SAD-a i Kanade. Učenici, roditelji, profesori i svi zainteresirani moći će sudjelovati na brojnim besplatnim prezentacijama i radionicama, te saznati detalje o profesionalnom usmjeravanju prema svjetskoj „Harrison Assessment Talent Solutions“ metodi te o programima srednjoškolske razmjene, tečajevima jezika diljem svijeta, studiju u Danskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj i SAD-u.

Uz inozemne obrazovne institucije, ove godine prvi put sudjeluju hrvatske srednje škole i fakulteti koji su sudionici Erasmus + programa. Ideja je povezati hrvatske institucije sa inozemnima kako bi kroz suradnju započeli promoviranje Hrvatske kao obrazovne destinacije. Posljednjih nekoliko godina hrvatski fakulteti nude sve više programa na engleskom jeziku i imaju mogućnost primanja stranih studenata. Neka hrvatska sveučilišta također nude programe na talijanskom, njemačkom i mađarskom jeziku. Najbolji primjer razvoja jedne države kao obrazovne destinacije je Danska, kojaulaganjem u visoko obrazovanje na engleskom jeziku i odličnom promocijom privlači europske i internacionalne studente iz cijelog svijeta, a svjetska organizacija Universitas 21 svrstala je ove godine danski visoko obrazovni sustav u najboljih pet u svijetu. Uz Dansku, omiljena destinacija hrvatskih studenata je Velika Britanija. Na sajam ovegodine dolazi rekordan broj od devet britanskih sveučilišta koja nude stotine studijskih programa na preddiplomskoj i diplomskoj razini.

“Posebno bismo istaknuli sudjelovanje danskog fakulteta čiji će predstavnik biti hrvatski student treće godine studija arhitekture – Stjepan Mikulić. Stjepana možemo uzeti za odličan primjer uspješnog hrvatskog studenta koji je u vrlo kratkom vremenu postao studentski ambasador i voditelj brojnih studentskih programa i udruga te tako iskoristio mogućnosti koje su mu se ostvarile studijem u inozemstvu”, ističu organizatori. 

Mnogi će se pitati što rade hrvatski studenti nakon završetka studija u inozemstvu? Dionjih ostaje raditi u inozemstvu kako bi stekli radno iskustvo, dio ih se vraća kroz nekoliko godina i razvija svoje karijere u Hrvatskoj, a dio nastavlja studije prema doktoratima.

Sada je pravo vrijeme da nove mlade generacije sudjeluju u povezivanju svjetskihinstitucija, a za Hrvatsku da uči od svojih inozemnih kolega s ciljem boljeg pozicioniranja među europskim i svjetskim obrazovnim destinacijama.

Sajam će se održati u Dubrovniku 09. listopada 2017.

Svi detalji su dostupni na web stranicama BHV Education:http://www.bhv.hr/news.php?s=dani-mobilnost-edukacija-sajam-skolovanje-inozemstvo
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *