Radionica ”Pričopričanja” pod vodstvom vodičice Vesne Barišić

144

U okviru Dubrovačkog zimskog festivala, Dubrovačke knjižnice organiziraju radionice Pričopričanja” koje će voditi Vesna Barišić, turistička vodičica, a održavat će se u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad u dva termina: 8. i 9. prosinca od 17:00-19:30 te 15. i 16. prosinca od 17:00-19:30 Radionica je interaktivna i traje 6 školskih sati. Organizirana je u dvije cjeline na kojima će polaznici u prvom dijelu saznati što je pričanje i zašto je važno ispričati priču te osnovne tehnike uspješne priče, a u drugom dijelu će imati praktične vježbe na zadanu temu – građenje priče među polaznicima radionice. 

RadionicaPričopričanja” namijenjena je svima koji profesionalno pričaju priče, od odgajatelja i predavača, preko turističkih radnika, do osoba angažiranih u odnosima s javnošću i marketingu, a posebno može pomoći onima koji tek započinju svoj profesionalni put kako bi pravilno predstavili i dobro plasirali svoju priču ili proizvod. Kroz praktični rad polaznici će dobiti priliku vlastitu priču obogatiti, promijeniti, učiniti zanimljivijom i što je najvažnije, dojmljivom jer svrha priče nije u pričanju nego u poruci koja se tom pričom odašilje.

Na radionici polaznici će naučiti:

  1. a)   Kakva je razlika između priče i dobre priče i zašto je dobra priča važna;
  2. b)   Koji su osnovni elementi i glavni postulati dobre priče;
  3. c)   Koji su pomoćni alati kojima možemo dodatno angažirati slušatelja;
  4. d)   Kako prevladati tremu i nelagodu pri nastupu pred ljudima;
  5. e)   Kako uživati u vlastitoj priči. 

Kolika je važnost ove vještine govori i podatak kako jedna od najvećih konzultantskih kuća u SAD –u McKinsey management consulting company predviđa da će među neophodnih 56 vještina koje će u narednom desetljeću morati posjedovati budući radnici, najvažnija kognitivna vještina biti storytelling – pričanja priča.

Ali kako ispričati dobro znanu priču da ona bude zanimljiva, drugačija, motivirajuća? Kako vlastitu priču učiniti interesantnom i životnom? Odgovori na ova i druga pitanja mogu se saznati prijavom na radionicu putem e-maila na informacijska.sluzba@dkd.hr. Broj sudionika je ograničen te se potrebno prijaviti za sudjelovanje. 

O voditeljici radionica:

Voditeljica radionice Vesna Barišić priče priča cijeli svoj život: u nekim prijašnjim zanimanjima, one su bile determinirano činjenične; u ovom današnjem, determinirano su kreativne. Lokalna je vodičica od 2013. godine. U posljednjih nekoliko godina, profilirala se u specijalističkim turama koje je sama osmislila, istražila te kreirala.

Neke od njenih tura su: „Miris žene“ – o ženama u Dubrovačkoj Republici; „Mračni srednjovjekovni Dubrovnik“ o kaznama, tajnim pogubljenjima i epidemijama srednjovjekovlja; „Koralji i perle“ o načinu urešavanja u stara dobra vremena. U svaku od tih tura utkani su sati istraživanja koje pogoni Vesnina ljubav za intigrantnim detaljima, povijesnim pikanterijama te svakako – dobrim pričama. 

Koautorica je Vodiča po Konavlima u izdanju Društva vodiča Dubrovnik, a u slobodno vrijeme piše priče i romane.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *