Terezina Orlić Paviši o CGO Lučino razdolje: Prema mojim informacijama i saznanjima, nije se pojavilo nijedno bolje i prihvatljivije rješenje od Lučina razdolja

950

Terezina Orlić odgovara na otvoreno pismo gospodina Tomislava Paviše glede Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje.

Poštovani gospodine Paviša,

s osobitom pozornošću sam pročitala Vaše otvoreno pismo upućeno meni u kojem izražavate zabrinutost i prognozirate, nisam shvatila da tvrdite, kako postoji mogućnost da izgradnja Centra za gospodarenje otpadom na odabranoj lokaciji može prouzročiti štetu a prije svega Malostonskom zaljevu.

Poštivam i cijenim Vas kao poznatog i priznatog stručnjaka u području kojim se dugo bavite.

Vaše pismo adresirano meni sa zadovoljstvom primam, ali bi bilo puno bolje da se ovaj ili sličan sadržaj Vaših stručnih razmišljanja, pojavio mnogo ranije i da je bio upućen na puno adekvatnije adrese, nego sam ja, odnosno funkcija koju obavljam.

Sama sam u protekloj izbornoj kampanji izražavala određene sumnje i zabrinutost glede izbora navedene lokacije, iako nisam stručnjak za to područje.

Nakon preuzimanja odgovorne i zahtjevne dužnosti, predsjednice Županijske skupštine, vratila sam se u svoje studentske dane i u protekla dva (2) mjeseca, pročitala, proučila i obavila veliki broj razgovora sa stručnim ljudima za navedenu problematiku različitih struka I profila.

U Vašem otvorenom pismu pozivate se na citiram:”………. neobjavljeni stručni članak, kojim je prikazan osvrt na postupak istraživanja i najvažniji rezultati dosad objavljenih hidrogeoloških istraživanja šireg područja zaštićenog akvatorija Malostonskog zaljeva…” (završen citat).

Jeste li se možda upitali zašto navedeni članak, kao što govorite, nije objavljen, te raspolažete li možda s nekim podatkom tko je “zabranio” njegovu objavu ili nešto slično?

Cijenjeni gospodine Paviša,

i sama sam, kao građanka ove Županije “zabrinuta”.

Međutim, puno sam više zabrinuta na činjenicu postotka i količine otpada, kojeg mi kao građani i gospodarski subjekti razvrstavamo i tako razvrstanog pripremamo za njegovo odlaganje i trajno zbrinjavanje. Neću iznositi postotke, ali oni su među najnižim u Republici Hrvatskoj.

Ne želim povrijediti niti jednu lokalnu upravu, ali pouzdano znam da nitko nije želio, niti želi, na svoje područje primiti, recimo jezikom da nas svi razumiju “smeće”.

Međutim, ono što se u Republici Hrvatskoj kolokvijalno naziva smećem, u mnogim zemljama članicama EU, nije isključivo smeće.

Ne želim nikakvo strančarenje, politiziranje ovog vrlo značajnog i za sve stanovnike Županije, osjetljivog pitanja, u ovom ili bilo kojem trenutku.

Ni jedna znanost, niti bilo koja struka, u mnogim ozbiljnim i škakljivim temama nemaju, u pravilu, jedinstven stav i isto mišljenje.

Ono što neki priznati i poznati stručnjaci ocjenjuju dobrim i pozitivnim, to isto drugi, također priznati i poznati stručnjaci, ocjenjuju nedovoljno dobrim ili lošim.

Vjerujem da svi stanovnici naše Županije, pa tako i Vi kao jedan od njih, ste sigurni da se mora pronaći najbolje rješenje i tehnologija za ovo pitanje.

Prema mojim informacijama i saznanjima, nije se pojavilo nijedno bolje i prihvatljivije rješenje od Lučina razdolja. Ne tvrdim da je ono savršeno, niti idealno.

Nisam diplomirani inžinjer građevine, kao što ste Vi, niti sam geolog, ali postavljam jedno vrlo jednostavno pitanje, a to je:

Mislite li Vi, gospodine Paviša, da nije moguće u današnje vrijeme suvremenih tehnika i tehnologija, izgraditi navedeni projekat, a da on kao zatvoreni sustav bude apsolutno vodonepropusan?

Protekla dva mjeseca, istražujući ovu problematiku, dobila sam čvrste garancije od također poznatih i priznatih stručnjaka, da je moguće napraviti zatvoreni apsolutno vodonepropusni sustav.

Želim Vas i cjelokupnu javnost obavjestiti da sam osobno kontaktirala gradonačelnika Ljubljane, koji mi je potvrdio da u Ljubljani postoji zatvoreni sustav, koji po njegovim riječima, bezprijekorno funkcionira.

Vjerovatno mi možete reći da geološka podloga lokacije u Ljubljani i u Lučinu razdolju nisu iste, ali je moguće napraviti apsolutnu vodonepropusnost.

Vjerujem da znate, a i ostala javnost, da se mnogi nogometni stadioni diljem Europe, na koje se smjesti do 90 000 ljudi, na pucu natkriju i postaju vodonepropusni, a vrhunac toga je teniski teren Roland Garros u Parizu.

Koristim priliku da Vas javno pozovem kao člana delegacije Županije, koja će posjetiti ovih dana u Ljubljani centar za gospodarenje otpadom. Delegacija će biti sastavljena od jednakog broja vladajućih i oporbenih županijskih struktura.

Nisu nam potrebni bukači, ni skupljanje jeftinih političkih poena, naravno da tu ne mislim na Vas, koji samo uzbunjuju javnost, a ne nude nikakve alternative, niti rješenja.

Svima nama, meni ne više nego Vama, ali ne dozvoljavam Vama ni nikome drugome više nego meni, je briga za zaštitom, a prije svega Malostonskog zaljeva.

Veseli me rečenica Vaša, u kojoj kažete da bi novo trasiranje bilo beskorisno, a ja mislim možda i nepotrebno bacanje novaca, bez obzira što nisu u pitanju milijuni. To nikako ne znači da nećemo s maksimalnom pažnjom zaštite okoliša i očuvanja prirode, voditi brigu o svemu bitnom za ovaj projekat.

Županijska izvršna i zakonodavna vlast, kao i sve druge izvršne i zakonodavne vlasti svih lokalnih jedinica naše Županije, moraju ozbiljno poraditi, jer debelo kasnimo s procesom edukacije i realizacije prikupljanja, razvrstavanja i zbrinjavanja otpada (mi mislimo smeća), prije nego se isto pojavi u Centru za gospodarenje otpadom u Lučinu razdolju.

Poštovani gospodine Paviša,

još jednom zahvaljujem na Vašem otvorenom pismu i svakako ćemo povesti računa o nekim Vašim prijedlozima koje treba zadovoljiti, kako bi zaštitili Malostonski zaljev i ukupno more, ali i izgradili Centar za gospodarenje otpadom.

Na kraju, nadam se da ćete pravilno shvatiti ovaj moj, dobronamjerni odgovor, kao što sam ja dobronamjerno shvatila Vaše otvoreno pismo.

Koristim priliku da Vam iznesem moje nestručno mišljenje, kako imamo čitav niz otvorenih i spornih pitanja vezano iz našeg zaleđa, glede Omble, izvorišta Palata, i Duboka ljuta.

Postoji ozbiljan problem i opasnost, koji se zove GORNJI HORIZONTI, što Vi znate puno, koji mogu promjeniti gotovo cjelokupni tok ova tri vitalna izvorišta za južni dio naše Županije.

Nemojmo podcijeniti opasnost koja također postoji od otvorenog odlagališta smeća u Općini Neum, za Malostonski zaljev.

Najave izgradnje Aerodroma u našem neposrednom zaleđu, na području Republike Srpske, je nova opasnost. Potpuno je jasno da se radi o pokušaju izgradnje tzv. INAT AERODROMA.

Sve nabrojeno puno su veće opasnosti za more i Malostonski zaljev od Lučina razdolja.

S poštovanjem,

Predsjednica Županijske skupštine DNŽ

Terezina Orlić

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *