TIHANINA KUHINJA: Polpete i pasta u umaku od tikvica

95

Ovaj tjedan donosim vam dva brza, ukusna i zdrava recepta od tikvica:

Polpete od tikvica

Polpete od tikvica moguće je napraviti, vrlo lako, i bez jaja. Dvije veće tikvice naribajte i dobro iscijediti od vode. Dodajte im začine (vegeta, sol, peršin, češnjak u prahu i kajanski papar), dvije velike žlice lanenog brašna. Od smijese oblikovati poplete, umočiti ih u krušne mrvice i ubaciti u dobro zagrijano ulje.

Pasta u umaku od tikvica

Tikvice narežite na tanke ploške, stavila ih u mikrovalnu zdjelu, posujte ih nasjeckanim lukom i česnjakom, začinila ih (sol, papar,vegeta), poškropite maslinovim uljem i u pećnicu jedno 20-tak minuta. Ubacite ih nakon pečenja u multipraktik, dodati po potrebi jos začina. Umaku možete dodati i malo biljnog vrhnja ( zobeno, sojino, rižino…). U kori tikvica nalazi se većina hranjivih tvari poput vitamina B i C, pa ih nije poželjno guliti prije pripreme obroka. Tikvice su dijetalna namirnica jer više od 90 posto ploda čini voda. Ne čudi stoga što se u stotinjak grama nalazi tek 16 kalorija. Ne samo da zasićuju te potiču rad probave već i čiste crijeva od toksina. Tikvicu možemo nazvati i pravom muškom namirnicom. Mangan u tikvicama povoljno djeluje na povećanje libida, dok fitonutrijenti smanjuju simptome povećane prostate.

Tihana Zvone

Komentari




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *