
Tihana nam ovog tjedna donosi ideju za današnji ručak. Kao i obično, njezina su jela pogodna i za one koji nemaju puno vremena, a žele jesti kvalitetno i zdravo.
Grašak je visoko kvalitetna i hranjiva namirnica. Bogat je izvor energije, ugljikohidrata i vlakana (galaktana), glukoze, glukuronske kiseline, fruktoze, proteine, masti i lecitina. Također sadrži i vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), niacin, vitamine C i E. Kao odličan izvor vlakana poboljšava probavu. Bogat je željezom i vitaminom K. Prema jednim od zadnjih istraživanja konzumacija graška pomaže kod raka želuca. Štiti naše tijelo od bronhitisa, artritisa i Alzheimerove bolesti. Važan je kod ljudi koji su u depresiji jer utječe na poboljšanje raspoloženja, uklanja umor, regulira krvni tlak, jača živčani sustav, koristi se za detoksikaciju organizma, otklanja umor i djeluje pozitivno na stanje naše kože.
Polpete od graška
Napravite gel od chia sjemenki koji se koristi kao zamjena za jaja: stavite otprilike dvije velike žlice chia sjemenki na 100 ml vode. Pustite jedno desetak minuta da se stvori gel.
400-500 grama skuhanog graška, jednu veću sirovu mrkvu i jedan srednji luk samljeti u multipraktiku. Dodajte začine ( sol, peršin, vegeta, papar…) i chia gel, dvije velike žlice brašna (pirovog) i malo krušnih mrvica. Sve fino povežite, oblikujte polpete i ispecite na ulju. Možete ih ispeći i na pek papiru, samo ih poškropite malo uljem.
Posebno napravite umak od rajčice, prelijte polpete i poslužite uz pire krompir.