TIHANINA KUHINJA: Složenac od balančana i ragua od sojinih ljuskica

289

Ovo ukusno jelo možete jesti toplo ili hladno, kao glavno jelo ili kao prilog. Kako god ga konzumirali, vjerujem da će vas oduševiti.

 

Ovisno o posudi u kojoj ćete ga zapeći, odredite količinu balančana i sojinih ljuskica kao i ostalih sastojaka.

Ja sam pekla u vatrostalnoj posudi dimenzija 16cm x 27cm I za to mi je bilo potrebno:

 

3  balančane srednje veličine

½ vrećice (75g) Alnatura Soja Schnetzel fein

1  srednja glavica luka

1-2 režnja česna

1  veća mrkva

2/3 sjeckane rajčice (pelata)

sol, papar, muškatni oraščić, malo suhog ili svježeg začinskog bilja po želji, 1dcl crnog vina, začinskog bilja po želji (bosiljak, majćina dušica ili oregano)

Priprema balančana:

Balančane operate, posušite, odstranite peteljke. Prerežite ih po dužini na pola. Posolite I ostavite pola sata da puste gorčinu. Posušite I stavite u tavu na malo ulja (može I u hladno ulje) najprije na stranu s korom. Pecite oko 10min na laganoj vatri, zatim okrenite na drugu stranu I pecite dok ne porumene. Izvadite na ubrus da se ocijedi višak ulja.

 

Priprema ragua:

Zažutite luk na maslinovom ulju, dodajte potom sitno naribanu mrkvu I češnjak. Pirjajte još minutu pa dodajte rukom dobro ocijeđene ljuskice koje ste prethodno namakali u vrućoj vodi 20ak minuta.

Pirjajte ih par minuta, ako se počnu lijepiti za dno dodajte malo vruće vode I nastavite miješati. Zatim dodajte rajčicu, posolite I nastavite ukuhavati na laganoj vatri poklopljeno. Povremeno promješajte I dodajte vruće vode po potrebi. Dodajte crno vino I ostale začine te pirjajte još nekih 20min do pola sata.

 

U posudu za pečenje na dno složite balančane korom okrenute gore (možete je I oguliti ako želite).

Po njima prelijte ragu, poravnajte te po vrhu pospite krušne mrvice.  Po želji – malo poškropite maslinovim uljem.

Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva dok mrvice ne počnu dobijati boju, oko 20-25 min.

 

Inače ovaj ragu još možete koristiti I u kombinaciji sa tjesteninom (špageti, lazanje), za musaku i sl.

U Složenac možete ubaciti I tikvice pečene na grill tavi. Balančane-ragu-tikvice-ragu.

Dobar vam tek!

Komentari




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *