Ovo ukusno jelo možete jesti toplo ili hladno, kao glavno jelo ili kao prilog. Kako god ga konzumirali, vjerujem da će vas oduševiti.
Ovisno o posudi u kojoj ćete ga zapeći, odredite količinu balančana i sojinih ljuskica kao i ostalih sastojaka.
Ja sam pekla u vatrostalnoj posudi dimenzija 16cm x 27cm I za to mi je bilo potrebno:
3 balančane srednje veličine
½ vrećice (75g) Alnatura Soja Schnetzel fein
1 srednja glavica luka
1-2 režnja česna
1 veća mrkva
2/3 sjeckane rajčice (pelata)
sol, papar, muškatni oraščić, malo suhog ili svježeg začinskog bilja po želji, 1dcl crnog vina, začinskog bilja po želji (bosiljak, majćina dušica ili oregano)
Priprema balančana:
Balančane operate, posušite, odstranite peteljke. Prerežite ih po dužini na pola. Posolite I ostavite pola sata da puste gorčinu. Posušite I stavite u tavu na malo ulja (može I u hladno ulje) najprije na stranu s korom. Pecite oko 10min na laganoj vatri, zatim okrenite na drugu stranu I pecite dok ne porumene. Izvadite na ubrus da se ocijedi višak ulja.
Priprema ragua:
Zažutite luk na maslinovom ulju, dodajte potom sitno naribanu mrkvu I češnjak. Pirjajte još minutu pa dodajte rukom dobro ocijeđene ljuskice koje ste prethodno namakali u vrućoj vodi 20ak minuta.
Pirjajte ih par minuta, ako se počnu lijepiti za dno dodajte malo vruće vode I nastavite miješati. Zatim dodajte rajčicu, posolite I nastavite ukuhavati na laganoj vatri poklopljeno. Povremeno promješajte I dodajte vruće vode po potrebi. Dodajte crno vino I ostale začine te pirjajte još nekih 20min do pola sata.
U posudu za pečenje na dno složite balančane korom okrenute gore (možete je I oguliti ako želite).
Po njima prelijte ragu, poravnajte te po vrhu pospite krušne mrvice. Po želji – malo poškropite maslinovim uljem.
Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva dok mrvice ne počnu dobijati boju, oko 20-25 min.
Inače ovaj ragu još možete koristiti I u kombinaciji sa tjesteninom (špageti, lazanje), za musaku i sl.
U Složenac možete ubaciti I tikvice pečene na grill tavi. Balančane-ragu-tikvice-ragu.
Dobar vam tek!