TIHANINA KUHINJA: Umak bolognese od leće

502

Niste još probali umak bolognese od leće? Ova bezmesna verzija popularnog umaka će vas oduševiti. Ukusno, zdravo, zasitno, brzo, lako za napraviti i bez namirnica životinjskog podrijetla. Probajte odmah sutra, garantiram vam da ćete uživati u ovoj veganskoj deliciji.

Narančastu leću dobro isprati. Jednu veću tikvicu narezati na kockice. Na maslinovom ulju pirjati jednu veću glavicu luka, ubaciti kockice tikvice, začiniti (sol, vegeta, kajanski papar…), i kratko ih popržiti. Dodati pasiranu rajčicu, leću i povrtnu kocku, žlicu senfa i smeđeg šećera. Sve skupa kuhati na laganoj vatri 15-tak minuta. Pred kraj mozete dodati malo klinčića. Umak poslužite uz tjesteninu po želji. Ja sam odabrala rezance od špinata.

Ova jednostavna mahunarka jedna je od najzdravijih namirnica, bogata je vlaknima te je zbog toga iznimno dobra za probavu i probavne tegobe. Pola šalice leće sadrži 4,5 grama vlakana, a ona su ključna u preventivi raka debelog crijeva te razvoja drugih zloćudnih bolesti. Topiva vlakna također reguliraju šećer jer usporavaju probavljanje glukoze, pogotovo kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2. Ta vlakna i sprečavaju kardiovaskularne bolesti, smanjuju apsorpciju želučane kiseline te normaliziraju razinu kolesterola. Uz vlakna, u leći možete pronaći i veliki broj vitamina – poput vitamina B skupine, kao što su tiamin, vitamin B6,, riboflavin i niacin koji su iznimno dobri za rad živčanog sustava. Uz ove, u leći se nalazi i vitamin B9, odnosno folna kiselina te se zbog toga leća savjetuje u prehrani za trudnice. Od minerala, u leći se nalazi fosfor, magnezij, cink te željezo, pa je leća i idealna namirnica za one koji osjećaju simptome anemije.




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *