TJEDNI PREGLED: Proglašeni najbolji sportaši u 2023. godini, potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih 10 milijuna eura za rekonstrukciju i dogradnju OŠ Mokošica…

241

Pokrenuta javna nabava za boćarski dom Đuro Miletić u Gospinom polju

Grad Dubrovnik pokrenuo je javnu nabavu za odabir izvođača radova na projektu radova izgradnje boćališta u Gospinom polju. Riječ je o terenu s istočne strane zgrade Sportske dvorane koje će na ovaj način ispuniti potrebne uvjete za održavanje domaćih utakmica u hrvatskoj boćarskoj ligi I HBL i Superligi. Ujedno će omogućiti dubrovačkim klubovima regularne uvjete u navedenim boćarskim natjecanjima, a sukladno Propozicijama o boćalištima.

Projektom se planira uređenje boćališta unutar montažne hale koja će biti podijeljena na dva dijela – prostor za igru, koji obuhvaća četiri terena, spremište, tribine za gledatelje te prostor za igrače i suce i prostor za druženje u kojem će biti smještena kuhinja, spremište, WC te ulaz za igrače i suce. Svlačionice i sanitarije za igrače nalazit će se u montažnim kontejnerima pored hale.

Procjena vrijednosti radova je 320.000,00 eura bez PDV-a, a rok za dostavu ponuda je 22. travnja 2024. Početak radova planiran je krajem svibnja.

Odlukom Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, budući novi boćarski dom nosit će ime Đura Miletića, prerano preminulog našeg sugrađanina, djelatnika Linđa i boćara, po kojem se zove i Međunarodni boćarski turnir.

 

Državna tajnica Zrinka Raguž uručila ugovore iz Programa razvoja otoka vrijedne 850 tisuća eura

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž uručila je ugovore iz Programa razvoja otoka za Dubrovačko-neretvansku županiju. Uručeno je ukupno 14 ugovora ukupne vrijednosti 850 tisuća eura.

Gradu Dubrovniku uručen je ugovor za II. fazu uređenja sportskog i dječjeg igrališta u Suđurađu, Šipan vrijedan 105 tisuća eura.

Naime, u Suđurđu je prošlog tjedna završena izgradnja novog dječjeg igrališta namijenjenog djeci do 12 godina, za što je kroz isti program u 2023. Gradu odobreno 76.000 eura. U drugoj fazi projekta, na istoj parceli površine 1705 metara kvadratnih, uz dječje će se izgraditi i sportsko igralište s košarkaškim i nogometnim terenom.

Gradonačelnik je zahvalio državnoj tajnici Raguž i resornom ministru Šimi Erliću što provođenjem Programa razvoja otoka skrbe o otocima, ali nizom programa i mjera utječu na ravnomjeran razvoj svih područja Republike Hrvatske.

Državna tajnica Zrinka Raguž rekla je da je kroz Program razvoja otoka u proteklih osam godina na području DNŽ financirano 85 projekata ukupne vrijednosti veće od 6 milijuna eura te da je ukupno u otoke u istom vremenskom razdoblju uloženo preko 20 milijuna eura.

Uz Grad Dubrovnik ugovori su uručeni predstavnicima općina Mljet, Ston, Janjina, Trpanj, Orebić i Lastovo. Ugovore su dobili i grad Korčula te općine Blato, Lumbarda i Vela Luka.

 

Forum mladih Grada Dubrovnika iznjedrio nove nadarene glazbenike

Završnica šeste radionice Foruma mladih Grada Dubrovnika pod nazivom “Mladi kantautori i bendovi”  održala se 13. travnja 2024. u Love Baru u prostoru TUP-a.

U prvom djelu programa nastupili su Dječji zbor Dubrovnik pod vodstvom Paole Dražić Zekić i Sanje Dražić, zbor područne škole Šipanska luka Osnovne škole Ivana Gundulića pod vodstvom Katarine Glavić, kvintet blok flauta, učenika 1. i 2. razreda Osnovne škole Marina Držića pod vodstvom Paole Dražić Zekić te duo Šipanski renđeri pod vodstvom Katarine Glavić.

U nastavku programa nastupili su mladi dubrovački bendovi Paklena naranča, Agroni,  Ledena kava i Rock Palace. Posebna je vrijednost  ove forumske priredbe činjenica da je bend Agroni izveo jednu autorsku pjesmu, dok se cijeli nastup benda Ledena kava sastojao od autorskih izvedbi.

Svi mladi bendovi vježbaju u prostoru studija Podroom, važnog segmenta oživljavanja TUP-a kao novog kulturnog i društvenog centra. Koordinatori projekta Podroom su Ivica Glunčić i Ivan Jakić, dok je koordinator svih programa novog Centra za djecu, mlade i obitelj Žarko Dragojević, koji je bio i voditelj forumske priredbe “Mladi kantautori benddovi”.

U ime organizatora cjelogodišnje manifestaciej Forum mladih Grada Dubrovnika, Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, nazočne je pozdravio pročelnik Dživo Brčić, dok je izvrstan suorganizator ove forumske priredbe bio Love Bar.

Sljedeća priredba Foruma mladih pod nazivom “Ples, ples, ples!” održat će se 6. svibnja 2024. u Kazalištu Marina Držića.

 

Pročelnik Brčić dobio zahvalnicu Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za uspješnu suradnju

Na svečanoj proslavi Dana Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održanoj u petak 12. travnja 2024. godine, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić dobio zahvalnicu za suradnju i promoviranje Fakulteta.

Tijekom 2023. organizirala se praksa za studente Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta kao ispomoć stručno-razvojnim službama u dubrovačkim vrtićima i osnovnim školama, za što je iz gradskog proračuna za 2023. isplaćeno 2.938 eura.

Zahvalnice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta zaslužili su i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ravnatelj Studentskog doma Dubrovnik Marko Potrebica te predsjednica udruge “Poseban prijatelj” Dženita Lazarević.

 

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih 10 milijuna eura za rekonstrukciju i dogradnju OŠ Mokošica

Nakon što je Gradu Dubrovniku za projekt „Rekonstrukcije, dogradnje i opremanja Osnovne škole Mokošica“ odobren 100 postotni iznos troškova, odnosno 10.093.680,21 eura bespovratnih sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost, popisan je i ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Za ovaj kapitalni projekt, čijom će se realizacijom ostvariti preduvjeti za organizaciju jednosmjenske nastave u svim školama Grada Dubrovnika, ugovor su potpisali  gradonačelnik Mato Franković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić.

Planirana je dogradnja potpuno nove zgrade na mjestu postojećeg vanjskog igrališta, koje se nalazi istočno od glavne školske zgrade i dvorane. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole, nakon čega slijedi javni natječaj za odabir izvođača. Završetkom dvosmjerne spojne ceste Tamarić, čija je izgradnja u tijeku, omogućit će se izvođenje radova na novoj školi, a kasnije i lakša kolna komunikaciju do škole te uvođenje autobusne linije.

Podsjetimo, u šest godina mandata ove gradske uprave u sustav osnovnoškolskog obrazovanja uloženo je 20 milijuna eura, otvorene su dvije nove škole, energetski su obnovljene tri škole te su provedena značajna ulaganja u čitav sustav. Osiguranje uvjeta za odvijanje nastave u jednoj smjeni primarni je strateški cilj ove gradske uprave. Prethodno je to omogućeno za učenike OŠ Marina Getaldića u povijesnoj jezgri gdje je prošle godine otvorena nova školska zgrada, a tri godine prije i za učenike nove škole Montovjerna.

Više o projektu:

Rekonstrukcijom i dogradnjom osigurat će se kapaciteti za 18 novih učionica s pratećim kabinetima, polivalentnim prostorom, sanitarnim, tehničkim i gospodarskim prostorima, uredima za administraciju, zbornicom, knjižnicom i vanjskim igralištem na krovu, sve dimenzionirano prema Normativima dimenzioniranja prostora osnovnih škola u RH. Također, izgradit će se topla veza između planirane dogradnje i postojeće škole. Prema projekcijama Ministarstva znanosti i obrazovanja, u školskoj godini 2026./2027. predviđen je upis 952 učenika u OŠ Mokošica čime će ova škola, kao posljednja gradska škola, preći u režim izvođenja nastave u jednoj smjeni.

 

Proglašeni najbolji sportaši u 2023. godini

Svečanost proglašenja najboljih dubrovačkih sportaša u 2023. godini održana je u Studentskom domu Dubrovnik, gdje su nagrade najboljima u ime Grada Dubrovnika dodijelili gradonačelnik Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica te pročelnik nadležnog upravnog odjela Dživo Brčić.

Gradonačelnik Franković u svom govoru je uputio čestitke dobitnicima priznanja na svim uspjesima u protekloj godini, kao i roditeljima, trenerima i svim djelatnicima u klubovima, naglasivši da će Grad Dubrovnik nastaviti pratiti dubrovačke sportaše i ulagati u sportsku infrastrukturu.

“U ovoj godini započela je rekonstrukcija hangara veslačkog kluba Neptun, izgradit ćemo ove godine i prvi boćarski dom Đuro Miletić u Gospinom polju, ali i u potpunosti rekonstruirati sportsku dvoranu u Gospinom polju, investicija vrijedna više od tri milijuna eura koja će uključiti i grijanje i hlađenje. Pokraj dvorane napravit ćemo manji nogometni teren za natjecanja U12. Sredstva smo osigurali dijelom iz proračuna, dijelom zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske kroz nacionalna i sredstva Europskih fondova. Kruna svega je naravno multifunkcionalna sportska dvorana za koju smo osigurali financiranje iz Europske investicijske banke u iznosu od 50 posto, a nadamo se pomoći Vlade da završimo investiciju s preostalih 50 posto”, istaknuo je u ovoj prigodi gradonačelnik Mato Franković.

Najavio je i nastavak ulaganja u poboljšanja uvjeta dubrovačkim sportašima.

“Prije 10 dana potpisao sam i ugovor o izradi idejnog rješenja za bazena za rasplivavanje pored postojećeg bazena u Gružu, što nam je bitno za daljnji razvoj dubrovačkog vaterpola i plivanja. Do kraja godine očekujemo i natječaj za izgradnju sportske infrastrukture u potpunosti financirane europskim fondovima, a mi imamo u potpunosti spremnu građevinsku dozvolu za tenisku dvoranu u Lapadu”, naglasio jr gradonačelnik Franković i poželio svima puno uspjeha u daljnjem radu.

Najbolja ekipa 2023. godine je Ženski košarkaški klub Ragusa. Najbolja sportašica za 2023. godinu je članica Raguse Iva Todorić, kojoj je nagradu uručio gradonačelnik Franković. Najbolja momčad u 2023. godini je VK Jug Adriatic osiguranje, dok je najbolji trener Jugov trener prve momčadi Vjekoslav Kobešćak.

Najbolji sportaš je Alec Cvinar, 26-godišnji Orsanov jedriličar. Nagrada za međunarodne uspjehe pripala je Želju Perkoviću iz Karate kluba Kakato i Goran Puligu iz Triatlon kluba Dubrovnika.

Posebna priznanja Dubrovačkog saveza športova ove su godine pripala Željku Đapiću i Ivici Brekalu, za doprinose svemu napravljenom u dubrovačkom sportu.

Prije navedenih nagrada, podijeljene su i one za najmlađe kategorije. Našli su se tu mladi sportaši iz dubrovačkog automobilizma, juda, badmintona, taekwondoa, karatea, plivanja, tenisa. Dodijeljene su i ekipne nagrade u mlađim uzrastima. Nagradu su osvojili juniori i mlađi juniori Juga, U-9 uzrast Košarkaškog kluba Dubrovnik, U-9 uzrast ŽKK Ragusa.

Završena sanacija pločnika na Poljani Paska Miličevića

Završeni su radovi sanacije dijela pločnika na Poljani Paska Miličevića. Radove vrijedne 174.975,00 eura bez PDV-a izvela je tvrtka uz Građevinar-Quelin d.d. uz stalni arheološki nadzor tima iz tvrtke Arheoplan d.o.o., a investicija je provedena kao dio Programa obnove spomeničke cjeline Dubrovnika za 2023. Zavoda za obnovu Dubrovnika.

Radovi su obuhvatili demontažu kamenog pločnika, iskop nasipa ispod kamenih ploča, postavljanje geotekstila zbog pronalaska arheoloških elemenata, ugradnju podložnih slojeva te ponovno polaganje kamenog pločnika. Zbog oštećenja, dio postojećih kamenih ploča bilo je potrebno zamijeniti novima.

Naime, tijekom radova pronađeno je nekoliko struktura koje su se istražile, dokumentirale i zaštitile  geotekstilom, prije izvedbe novog popločanja. Upravo zbog potrebe dokumentiranja novootkrivenih arheoloških struktura te odabira uzorka završne obrade novih kamenih ploča, rok izvođenja neznatno je produžen.

Tijekom izvođenja radova provedeno je i ispitivanje modula stišljivosti podloge, kako bi se osigurala projektirana nosivost pločnika.

 

Vrtlar uredio javnu zelenu površinu kod crkve Gospe od Milosrđa

U sklopu Programa održavanja javnih zelenih površina Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika društvo Vrtlar provelo je radove uređenja  javne zelene površine pokraj crkve Gospe od Milosrđa.

Posađeno je 850 komada afričke ivančice, 10 sadnica ukrasnog grma abelije te tri sadnice čempresa i jedna Judinog drva.

Na navedenoj lokaciji na Liechtensteinovom putu postavit će se klupa, a kako bi se novouređena javna zelena površina zaštitila od devastacije apeliramo na sugrađane da površinu ne koriste za parkiranje automobila.

Vrijednost ovog ulaganja u javne zelene površine iznosi 10.500 eura s PDV-om.

 

NASTAVAK ULAGANJA U SPORTSKU INFRASTRUKTURU Krenula rekonstrukcija prostora Veslačkog kluba Neptun

Grad Dubrovnik nastavlja ciklus ulaganja u sportsku infrastrukturu, sukladno Strategiji razvoja sporta i sportske infrastrukture u Gradu Dubrovniku 2018. – 2028. Na Orsanu su u tijeku radovi na izgradnji hangara i klupskih prostora za Veslački klub Neptun, a za ovu svrhu u gradskom proračunu osigurano je 700 tisuća eura.

VK Neptun, jedan od najdugovječnijih sportskih klubova u Dubrovniku, ovom cjelovitom rekonstrukcijom dobit će kvalitetne uvjete za rad i daljnje ostvarivanje sportskih uspjeha. Izvođač radova je Texo Molior d.o.o., a planirani rok završetka izvođenja radova je 12 mjeseci. Ugovor o izvođenju radova vrijedan je 793.381,44 eura bez PDV-a, odnosno 991.726,80 eura s PDV-om.

Uz ovu značajnu investiciju, uskoro će započeti i izgradnja prvog boćarskog doma Đuro Miletić, kao i cjelovita obnova dvorane u Gospinom polju te gradnja novog nogometnog terena koji će služiti za U12 natjecanja i terena za košarku i badminton.

Podsjetimo, ova gradska uprava u posljednjih sedam godina pokrenula je niz investicija u desetljećima zanemarenu sportsku infrastrukturu. Izgrađena je judo dvorana u Mokošici, nogometni teren u Gospinom polju, sportska dvorana OŠ Montovjerna, dvorana za borilačke sportove Gospinom polju, obnovljene su sportske dvorane u OŠ Lapad i OŠ Centar. Također, Grad Dubrovnik je značajnim sredstvima prije nekoliko godina sufinancirao izgradnju hangara Jedriličarskog kluba Orsan. U proračunu Grada Dubrovnika za 2024. izdvojena su i dodatna sredstva za javne potrebe u sportu koja su veća za 48,70 posto u odnosu na prethodnu godinu.

 

Zamjenica Tepšić otvorila 25. Europsko prvenstvo u parskom Gou

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić otvorila je 25. Europsko prvenstvo u parskom Gou koji se po prvi put održava u Hrvatskoj do 21. travnja u hostelu Akademis Academia, pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora i uz potporu Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Zamjenica Tepšić se u svom pozdravnom govoru zahvalila predsjedniku Hrvatske Go saveza Damiru Medaku te predsjedniku Europdke Go federacije Martinu Stiassnyju na organizaciji jubilarnog natjecanja u Dubrovniku. Predstavivši bogatu povijest Dubrovnika, zamjenica Tepšić je istaknula da u posljednjih nekoliko godina uspješno rješava problem prekomjernog turizma kroz mjere i aktivnosti projekta „Respect The City“ te da je danas prepoznat kao najbolji primjer održivosti. Također je istaknula kako Dubrovnik u 2024. godini obilježava Godinu UNESCO-ove svjetske baštine.

Parski Go je izmišljen u Japanu 1990. godine i daje značajan doprinos povećanju udjela žena u misaonom sportu Go. 25. Europskog prvenstvo u parskom gou okuplja rekordnih 20 parova iz 11 zemalja, a uz natjecanje održavat će se i radionice za zainteresiranu javnost, naročito za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i studente Sveučilišta u Dubrovniku.

 

Gradonačelnik Franković označio početak utrke Elafiti Slalom

Prvo izdanje regate „Elafiti Slalom – Spektakl jedrenja“ počelo je danas u dubrovačkom akvatoriju, a sami početak natjecanja označio je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković pucnjem s Tirene kod otoka Lokruma. Startna linija bila je neposredno ispred povijesne jezgre, a uz gradonačelnika regatu je pratio i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

Regata se održava od 19. do 21. travnja u organizaciji Jedriličarskog kluba Orsan, a sudjeluje 26 posada.

– Koncept regate je zamišljen kao mali festival jedrenja u kojemu će natjecatelji proći kroz sve oblike regatnih natjecanja kao što su navigacijsko jedrenje, klasične regate i dnevni izazovi. Za gledatelje će biti dostupni i modeli jedrilica kako bi se i sami okušali u jedrenju – naglasio je Dean Kontić, voditelj projekta Elafiti Slalom. Program obuhvaća i druge aktivnosti, od čišćenja Elafita od naplavina i smeća u suradnji s djecom do glazbenog programa.

 

Gradonačelnik Franković sudjelovao na otvorenju prvog Dubrovačkog festivala vina i delicija „Vinski podrum“

Prvi Dubrovački festival vina i delicija „Vinski podrum“ u organizaciji Slobodne Dalmacije i Dubrovačkog vjesnika svečano jer otvoren danas u Lazretima. Na ovom događaju sudjelovao je i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković koji se prigodno obratio.
Gradonačelnik je rekao da ovakvim festivalima pokazujemo koliko toga kvalitetnog imamo za ponuditi. -“A imamo se čime ponostiti! Imamo crna, crvena i bijela vina u rangu svjetskih vina, a ovakve lokacije za visnki sajam kao što su Lazareti, nigdje nema. Pogodili ste i pravo vrijeme za vinski sajam jer u Dubrovniku nema više predsozne. Prava sezona u Dubrovniku sada kreće od travnja!”, poručio je dubrovački gradonačelnik.
Inače, Festival vina i delicija “Vinski podrum” manifestacija je u organizaciji Slobodne Dalmacije, koja već deset godina okuplja ljubitelje vina iz cijelog svijeta, a na ovogodišnjem festivalu u Dubrovniku sudjeluje 40 najboljih hrvatskih vinara.
Uz gradonačelnika Frankovića, otvorenju su nazočili i Vinko Ursić Glavanović, direktor Dubrovačkog vjesnika i Slobodne Dalmacije, zamjenik župana dubrovačko neretvanskog Joško Cebalo te voditeljica stručne službe za razvoj u Ministarstvu poljoprivrede Ivana Tomac Talajić.

 

Radovima u Ulici između vrta Vodovod rješava alternativnu opskrbu povijesne jezgre

Vodovod Dubrovnik nastavlja raditi na stvaranju petlje za alternativnu opskrbu povijesne jezgre Dubrovnika. Nakon dovršetka radova u Parku Baltazara Bogišića i Ulici uz Posat radovi se trenutno odvijaju u Ulici između vrta gdje se 260 metara dotrajalog cjevovoda mijenja novim od nodularnog lijeva.

– Cilj nam je bio izmijeniti cjelokupnu vodoopskrbnu mrežu na ovom području, a ujedno i stvoriti alternativni pravac opskrbe pitkom vodom područja unutar zidina. Stoga će ovi radovi značajno pridonijeti boljoj vodoopskrbi cijele povijesne jezgre jer ćemo je u slučaju kvara na primarnom cjevovodu moći i dalje opskrbljivati – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić te dodao da radovi uključuju i izgradnju hidrantske mreže te zamjenu postojećih priključaka, kao i vraćanje ulice u prvobitno stanje nakon dovršetka radova.

Također je naglasio da će se nakon trenutnih radova na potezu od Zrinsko-frankopanske ulice do Ulice uz Posat gdje se postavljaju priključci, raditi i potez od Zrinsko-frankopanske ulice do Ulice Marijana Blažića. – Nakon toga ćemo moći reći da je projekt uspješno završen i dugoročno osigurana opskrba pitkom vodom ne samo ovih ulica već i povijesne jezgre – zaključio je predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić, pritom zahvalivši sugrađanima koji žive ili koriste ulicu na strpljenju tijekom izvođenja radova.

Cjelokupna investicija vrijedna je oko 66 tisuća eura, a Vodovod je financira vlastitim sredstvima. Dovršetak radova očekuje se kroz mjesec dana.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *