Turističke agencije su pred kolapsom

1017

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) zahtijeva od Vlade RH žurno donošenje odluke o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta te uvrštenje turističkih agencija u mjeru naknade fiksnih troškova.

“ Već više od 6 mjeseci intenzivno pregovaramo s predstavnicima Vlade RH o modelu obeštećenja koji je ključan za spas turističkih agencija. U našim zahtjevima imamo podršku resorne ministrice, Nikoline Brnjac, te je krajnji čas da krene realizacija financijske pomoći za pripremu sezone i normalizaciju aktivnosti koju je i sam premijer Plenković najavio. Kao gospodarska grana na kojoj se bazira većina prihoda koji se slijevaju u državni proračun, na pragu još jedne krizne turističke sezone jedino na što trenutno možemo računati je neizvjesnost – neizvjesnost širenja pandemije, neizvjesnost držanja epidemiološke situacije pod kontrolom, neizvjesnost turističkih kretanja, te nažalost, neizvjesnost opstanka turističkih agencija u Republici Hrvatskoj“,  ističe Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Povrh potpora za očuvanje radnih mjesta koje kao horizontalnu mjeru pomoći provode i ostale države članice EU, Hrvatska poduzetnicima u turizmu nije osigurala niti jedan program bespovratnih sredstava, kao što su to učinile druge zemlje članice, posebice one čiji je BDP, kao i hrvatski, snažno oslonjen na turizam.

„Od presudne je važnosti što prije definirati kriterije za one najugroženije i osigurati dugoročniji nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta jer nedopustivo je da u zemlji koja u tolikoj mjeri ovisi o turizmu, turistička industrija preživljava iz dana u dan i sa strahom iščekuje odluku o nastavku ili ukidanju jedine konkretne mjere pomoći. Dok druge zemlje članice, poput Slovenije, Austrije, Grčke, Italije, Rumunjske, Češke i Bugarske, u koordinaciji s Europskom komisijom izdvajaju milijunske iznose bespovratne pomoći za svoje organizatore putovanja kako bi im nadoknadile izgubljeni promet u 2020. godini i time osigurale njihov opstanak, naši zahtjevi da se na isti način iz programa pomoći EU osiguraju bespovratna sredstva i za turistički sektor u Hrvatskoj, nažalost, nisu uvaženi iako se 70 posto turističkog prometa u pred i post sezoni realizira posredstvom turističkih agencija. Program državnih potpora u suradnji Ministarstva turizma i sporta, HBOR-a, HAMAG-BICRO-a i poslovnih banaka, za koji smo se nadali  da će nam omogućiti barem dio nužnih sredstava za preživljavanje u praksi, nažalost, nije zaživio. Prema informacijama dobivenim od članova, banke nisu zainteresirane osigurati kredite turističkim agencijama koje su u problemima, a takva je većina među nama, te ne vidim svrhu izdavanja državnih garancija ako ne postoji takav interes druge strane“, upozorava Fain.

Zadnji je čas da Vlada RH shvati probleme u kojima se turistička industrija nalazi i donese program potpora i pomoći za izlazak iz krize.

„Prema zadnjem istraživanju koje je UHPA provela među svojim članovima, pad prometa u prvom kvartalu 2021. veći je 90 % i to nitko ne može negirati ili od toga pobjeći. Od Vlade RH očekujemo konkretne i promptne mjere pomoći koje će agencijama omogućiti nastavak poslovanja a dugoročno osigurati da budu nositelji održivog, inovativnog i otpornog turizam kojeg priželjkujemo i koji planiramo u Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030. godine. Ili će i ona ostati još jedno mrtvo slovo na papiru “, zaključuje Fain. 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *