U Agrokor se slilo i 29 milijuna kuna namijenjeno izgradnji hotela Plat

184

Priča je počela u srpnju 2016. godine kada je Nexus fond – točnije njegov Povjerenički odbor u kojem sjedi i predstavnik HBOR-a – odlučio u tvrtku Zagreb-Montaža ulagati više od 50 milijuna kuna; kako bi se provela ta odluka Nexus fond je osnovao tvrtku Nexus ulaganje. Međutim, umjesto u Zagreb-Montaži većina novca je do kraja prošle godine završila kao pozajmica u Agrokoru. U kompaniju Ivice Todorića je u nekoliko mjeseci otišlo 47 milijuna kuna, i to uz kamatu od 6 posto. Od trenutka posuđivanja pa do kraha Agrokora od spomenutog je iznosa vraćeno tek 7 milijuna kuna.

Za N1 u utorak je potvrđeno da to nije jedini iznos posuđen Agrokoru. Naime, na njihov upit je li Nexus grupa na bilo koji način, dakle bilo kroz fond ili kroz tvrtku kćer, financirala bilo koju tvrtku iz koncerna Agrokor u posljednjih godinu dana, član Uprave Marko Makek, potvrdio je da je Agrokor financiralo i društvo KHA četiri d.o.o., a kojem je fond Nexus FGS jedan od suvlasnika:

“Drugi fond Nexus FGS II nije plasirao sredstva Agrokoru, no trgovačko društvo gdje je fond Nexus FGS II jedan od suvlasnika jest – KHA četiri d.o.o., što je, vezano uz vaš upit, jedina slična izloženost Agrokoru iz okvira fondova pod upravljanjem Nexusa. Navedeno društvo – KHA četiri d.o.o. osnovano je 2014. od strane Karisma Resorts International i Agrokora s ciljem sudjelovanja u javnom natječaju (privatizaciji) 92,5% udjela u društvu Hoteli Plat d.d. od strane CERP-a.

Nakon što je u prvoj polovici 2015. društvo KHA četiri d.o.o. dobilo natječaj i steklo pravo da od CERP-a kupi 92,5% vlasničkog udjela u društvu Hoteli Plat d.d., Fond Nexus FGS II tek u lipnju 2015. postaje suvlasnikom i ulaže 100 milijuna kuna u KHA četiri d.o.o., dok preostala dva partnera tom prilikom ulažu zajedno još 30 milijuna, iz kojih novaca se plaćaju udjeli CERP-u, dakle, sva od Fonda uložena sredstva su utrošena na plaćanje CERP-u. Nakon naknadnog dodatnog ulaganja Agrokora i Karisma Resorts International od HRK 70 milijuna tijekom 2016. Agrokor je postavio upit prema trgovačkom društvu KHA četiri d.o.o. i ostalim članovima društva da li se dio tih sredstva, mogu na komercijalnoj osnovi angažirati na način da se Agrokoru odobri kratkoročna pozajmica, a dok sredstva ne budu bila potrebna na projektu, primarno kada krene građenje što još niti danas nije u toj fazi, piše N1.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *