U HDZ-u je pitanje tko će koga…

204
Plenkovićeva je prednost to što ni jedan njegov rival nema snage istupiti protiv njega i krenuti u otvoreni rat. Plenković je na vladi pobijedio protivnike Istanbulske konvencije

HDZ je trenutačno stranka na čijem čelu liberalni vođa vodi tihi, ali strašan rat s konzervativnim i klerikalnim protivnicima. U bitkama oko ratifikacije Istanbuske konvencije, u kojima je HDZ-ovoj desnici snažnu potporu dala koalicija Kaptola, malih i pravaških stranaka te obiteljski pokret, Plenković je, u prvom poluvremenu, izbušio protivničku mrežu.

On je svoje protivnike deklasirao ponajprije svojim obrazovanjem – minuciozno je i eruditno obrazlagao sve detalje važne za priču oko Konvencije – a potom i gardom lidera.

Ni jednog trenutka nije bilo sumnje da bi s vlastitim neposlušnicima učinio isto što i s Mostovim ministrima u Vladi – pokazao bi im izlazna vrata, a potom, glasom robota, naredio tajnici da gospodi ispiše nečasni otpust. Taktički, njegova prijetnja izborima bila je odlučujući moment. Ministri i zastupnici koji bi riskirali izbore morali bi računati na to da na kocku stavljaju ne samo 30 mjesečnih plaća (oko pola milijuna kuna, plus ostale privilegije), nego i svoju političku budućnost. Koliko bi ih opet bilo izabrano?

A koliko osuđeno na gledanje Sabora na televiziji? Plenkovićevi su protivnici, doduše, postavili i kontrapitanje – a tko ti jamči da ćeš ti sastavljati liste?

Cijeli članak pročitajte na 24sata.hr

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *