U TJEDNU ZA NAMA REALIZIRANI I DOGOVORENI BROJNI PROJEKTI OD VAŽNOSTI ZA GRAD

283

Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem radi punom parom. Pogledajte koji sve projekti su dogovoreni i realizirani.

Vozačima Libertasa isplaćeno više od 1.2 milijuna kuna za prekovremene sate

Grad Dubrovnik i Uprava društva Libertas nastavljaju rješavati brojne probleme koji godinama opterećuju poslovanje dubrovačkog javnog prijevoznika, a jedan od njih su prekovremeni sati. Tako je, sukladno najavama, u petak izvršena isplata vozačima za sve sate odrađene preko mjesečnog fonda sati u prethodnim godinama, a koje zaposlenici nisu koristili kao slobodne dane. Riječ je o satima odrađenima do 31. prosinca 2018. a za ovu svrhu ukupno je isplaćeno 551.749,37 kuna.

Novom isplatom vozačima riješeni su zaostaci svih prekovremenih sati koji su predstavljali problem dugi niz godina, zanemaren od prethodnih Uprava sve do pred dvije godine. Od 2019. godine uvedena je praksa redovite isplate prekovremenih sati, koje radnici nisu koristili kao slobodne dane, za što je u prvoj polovici 2019. godine isplaćeno ukupno 679.099,58 kuna.

Svim radnicima u operativnom sektoru, uključujući i vozače, do sredine ovog tjedna bit će uplaćeno i najavljenih 400 kuna neto dodatka na plaću za srpanj, za što će Libertas Dubrovnik ukupno izdvojiti 80 tisuća kuna mjesečno.

Uprava Libertasa Dubrovnik nastavlja proces konsolidacije društva na svim razinama poslovanja

Potpisan ugovor za izradu Plana upravljanja spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika

Ugovor o izvršenju usluga izrade Plana upravljanja spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika potpisali su danas u Uredu gradonačelnika dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Krunoslav Šmit i ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić. Javnom potpisivanju ugovora nazočili su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Dubroniku Žana Baća i načelnica Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju Ministarstva kulture Tatjana Lolić.

Plan upravljanja je planski dokument temeljem kojega se stvara okvir za upravljanje lokalitetom svjetske baštine “Starog grada Dubrovnika” kako bi se očuvala i unaprijedila svojstva izvanredne univerzalne vrijednosti pod zaštitom UNESCO-a, uz istodobno razvijanje suvremenog života Grada kroz održivo upravljanje i korištenje dobrom i njegovom kontaktnom zonom.

– Povjerenstvo je pripremilo dokumentaciju o nabavi i izradilo projektni zadatak prema UNESCO-vim smjernicama, a on podrazumijeva suradnju gradske uprave i institucija s privatnim sektorom, udrugama, građanima, organizacijama civilnog društva i njegov uspjeh će ovisiti o uspjehu njegove implementacije u sve poteze oko upravljanja svjetskim dobrom. – naglasila je uvodno ravnateljica Skurić.

Gradonačelnik Franković zahvalio se Zavodu za obnovu, Ministarstvu kulture na čelu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek, načelnici Tanji Lolić i svima koji su sudjelovali u dugotrajnom procesu koji je prethodio potpisivanju ugovora.

– Plan upravljanja definirat će sve ono s čime mi imamo probleme na dnevnoj bazi i samim time će život gradskoj upravi, stanovnicima i svim gospodarskim subjektima koji žele poslovati u povijesnoj jezgri biti puno lakši, jer će se znati pravila igre. Pripremamo i usvajanju buffer zone, uistinu vodimo računa o UNESCO-vom zaštićenom području na više razina. – rekao je gradonačelnik Franković te zaključio da je ključno sačuvati zaštićenu kulturnu baštinu u najboljem mogućem stanju za buduće generacije.

Po provedenom otvorenom postupku javne nabave, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu odabran je kao najpovoljniji ponuditelj prema kriterijima ekonomski najpovoljnije ponude, cijena 55% prema specifičnom iskustvu stručnjaka 45%. Vrijednost ugovora je 871 tisuću kuna s PDV-om.

Dekan Krunoslav Šmit istaknuo kako se radi o najvažnijem zadatku u Republici Hrvatskoj, istaknuvši izazovnost i zahtjevnost zadatka, s obzirom na vrijednost područja koje je predmet plana.

– Ovo je prvi plan upravljanja u Republici Hrvatskoj za područje koje je pod zaštitom UNESCO-a zbog čega smo mi uključili Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku, kao i strane stručnjake koji imaju iskustva u izradi plana upravljanja kako bismo kvalitetno odgovorili ovom zadatku. – rekao je dekan Šmit, a najavio je i kako će u proces kroz radionice na participativnoj razini biti uključeni i stručnjaci, građani, kao i svi oni koji djeluju u prostoru.

Plan upravljanja izrađuje se za razdoblje od 2020.-2025., a u njemu trebaju biti razrađeni ciljevi, definirani prioriteti kroz akcijski plan, te prijedlozi konkretnih uvjeta i mjera, organizacijski modeli i pravila koja bi trebalo usvojiti na Gradskom vijeću, a sve u svrhu optimalne zaštite i očuvanja dobra svjetske baštine u ključnim procesima uključivanja u suvremene tijekove života i gospodarskog razvoja.

Podsjetimo, Arhitektonski fakultet odabran je u novom-ponovljenom postupku javne nabave za odabir izrađivača Plana. Zaključkom Gradskog vijeća Grada Dubrovnika još 2014. godine pokrenut je postupak izrade Plana, a Zavod za obnovu Dubrovnika zadužen je koordinirati svim aktivnostima izrade. U kolovozu 2017. Gradsko vijeće usvojilo je Koncept plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika, te je u kolovozu 2018. proveden i poništen postupak javne nabave. U Zavodu za obnovu Dubrovnika se od listopada 2018. intenzivno radilo na pripremi dokumentacije o nabavi za novi postupak.

Adaptacijom judo dvorane u Mokošici počinje ciklus ulaganja u sportsku infrastrukturu

Obnovom i uređenjem judo dvorane u Mokošici Grad Dubrovnik započinje ciklus planiranih ulaganja u sportsku infrastrukturu, a koji će u 2019. godini, između ostalog, uključiti početak rekonstrukcije zgrade ex-hotela Stadion, izgradnju hangara veslačkog kluba Neptun, ali i izgradnju nogometnog terena u Gospinom polju. Ustvrdio je to gradonačelnik Mato Franković prilikom potpisivanja Ugovora o izvođenju radova adaptacije judo dvorane upriličenog u srijedu u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika.

Ispred izvođača radova, tvrtke Texo Molior d.o.o., ugovor je u ime direktora potpisao Antonio Deranja, a potpisivanju su nazočile zamjenice gradonačelnika Jelka Tepšić i Orlanda Tokić, pročelnici nadležnih upravnih odjela Srđan Todorovski i Dživo Brčić, trener Judo kluba Mokošica Boris Čikato i gradski vijećnik Blaž Pezo, dugogodišnji predsjednik tog kluba kao korisnika prostora. On je ocijenio da će buduća polivalentna dvorana obogatiti društveni život Mokošice jer će osim judašima biti na raspolaganju rekreativcima s ovog područja. Trener JK Mokošica Boris Čikato zahvalio je Gradu Dubrovniku na investiciji jer će osigurati adekvatne uvjete rada Kluba, osnovnog preduvjeta za bolje sportske rezultate te za popularizaciju ovog sporta.

Podsjetimo, riječ je o adaptaciji postojećeg poslovnog prostora u suterenu stambeno poslovne zgrade „S“ u Mokošici ukupne neto korisne površine 370 metara kvadratnih koji se koristi za potrebe Judo kluba Mokošica, no isti je zbog dotrajalosti materijala i instalacija te zbog potreba korisnika potrebno adaptirati. Ugovorena vrijednost investicije iznosi 3.083.523,03 kuna s PDV-om, a rok izvođenja je 90 dana od dana uvođenja u posao. 

Dvanaestorica ZET-ovaca već u Libertasu

Vozači ZET-a, njih 12, koji su u Dubrovnik stigli u ispomoć zbog trenutnog nedostatka radne snage u javnom prijevozniku Libertas, raspoređeni su na svoja radna mjesta, a danas ih je primio i direktor dubrovačke tvrtke Ante Vojvodić sa suradnicima. Zahvaljujući ovom dvomjesečnom angažmanu neće doći do daljnjeg reduciranja broja vožnji na linijama u gradskom javnom prijevozu, koji će se normalizirati.

ZET-ovi vozači u pomoć kolegama u dubrovačkom Libertasu uskočili su zahvaljujući dogovoru dubrovačkog i zagrebačkog gradonačelnika, a nakon što se Libertas zbog opravdane odsutnosti većeg broja vozača našao u nezavidnoj situaciji održavanja postojeće mreže linija, i to u srcu turističke sezone kada je potreba za uslugama javnog prijevoza ionako povećana.

Dvanaestorici zagrebačkih vozača, koji će prije početka samog rada proći neophodnu obuku, smještaj je osiguran u dormitoriju kompleksa Državnog arhiva u zgradi ex-vojarne čiju obnovu je Grad, podsjetimo, sufinancirao iznosom od 14 milijuna kuna.

Podsjetimo i na to da su vozačima Libertasa nedavno isplaćeni svi zaostaci za prekovremene sate, a u procesu konsolidacije poslovanja na svim razinama dogovoreni su i bolji radni uvjeti za sve djelatnike. Također, sukladno naputku Gradonačelnika radnicima u operativnom sektoru društava Libertas, Vrtlar i Čistoća tijekom idućih šest mjeseci isplaćivat će se mjesečni dodatak od 400 kuna.

EU sredstvima obnovljeni Lazareti zasjali u punom sjaju

U sklopu završne konferencije projekta “Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika”, u nedjelju, 28. srpnja priređeno je svečano otvaranje obnovljenog povijesnog kompleksa Lazareti, a ovom značajnom događaju u godini velikih kulturnih i baštinskih obljetnica nazočili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Projekt je vrijedan 33,8 milijuna kuna, od čega je čak 25,9 milijuna kuna osigurano iz bespovratnih sredstava Europske unije kroz Europski fond za regionalni razvoj. Na obnovu tri prethodno neobnovljene lađe utrošeno je 21.078 941,55 kuna, dok su ostala sredstva namijenjena opremanju do sada već obnovljenih sedam lađa kao i razvijanju i osmišljavanju kulturnih programa i sadržaja.

-„Otvaranje Lazareta naizgled je mali korak za naš grad, ali je iznimno bitan i pun simbolike. Upravo je 2019. godina kulture, kada obilježavamo brojne obljetnice i konačno možemo reći – Lazareti su gotovi. Znamo kako i na koji način treba skrbiti o našoj povijesnoj baštini, na raspolaganju su nam EU sredstva i upravo smo pokazali da ih znamo koristiti, da znamo gospodariti EU novcem i ulagati ga u ono što je važno, a to je briga o našoj baštini. Na nama je da nastavimo dalje“, poručio je gradonačelnik Mato Franković na otvorenju Lazareta.

Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika, glavnog partnera na projektu, naglasila je kako je ovo prvi projekt nositelja Grada Dubrovnika u kojem su sredstva iz europskih fondova uložena u obnovu kulturne baštine i davanje nove funkcije i namjene, odnosno života baštini, a na dobrobit lokalne zajednice.  

Prvi nekad, prvi danas

Projekt Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika prvi je kapitalni projekt u Gradu Dubrovniku  financiran europskim novcem, a od njegovog ugovaranja u srpnju 2017. ova gradska uprava je putem novoosnovanog Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju iz raspoloživih EU fondova za različite projekte i mjere osigurala već preko 80 milijuna kuna.

Kao budući kulturni centar Dubrovnika Lazareti se svojom namjenom posve uklapaju u viziju održivog upravljanja destinacijom te će kroz valorizaciju objekata kulturne baštine te proširenje kulturno-turističkih sadržaja očekivano dati veliki doprinos održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

U projektu je uz Grad Dubrovnik sudjelovalo još deset partnera – Zavod za obnovu Dubrovnika, DURA, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Folklorni ansambl Linđo, ART radionica Lazareti, Studentski teatar Lero, Udruga DEŠA, Socijalno poduzeće DEŠA i udruge Dart te Art Sebastian Design.

IZRAĐENO KRAJOBRAZNO RJEŠENJE za budući park oko platane na Brsaljama

Izrađeno je idejno rješenje krajobraznog uređenja prostora oko platane na Brsaljama. Izrađivač rješenja je Studio Landa d.o.o. za krajobraznu arhitekturu, a naručitelj Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Krajobrazno uređenje za ciljeve ima poboljšanje stanišnih uvjeta za platan (Platanus orientalis L., azijska platana), koji nosi status zaštite kao spomenik parkovne arhitekture, njegovu prezentaciju te formiranje novog javnog prostora za građane i posjetitelje.

Na temelju konzervatorskih smjernica i uvjeta Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije izradit će projekt, dok će izvođenje radova, koji se očekuju u 2020. godini, financirati Grad Dubrovnik.

Smjernice oblikovanja platoa uz zadržavanje postojećeg obuhvata predviđaju kreiranje nove oaze za odmor, a budući suvremeno oblikovani javni prostor dovest će i do rasterećenja posjetiteljima zagušenog šireg prostora Brsalja. Prema izrađenom krajobraznom rješenju park će se opremiti urbanom opremom poput klupa za odmor i sjedalica na skalinima, a od materijala koristit će kamen, šljunak, drvo i corten. Prostor će se hortikulturno oplemeniti biljnim vrstama poput lovora i stinolistne mirte.

Prostor oko stabla platane sada je okružen betoniranim ostacima nekadašnjih staza. Sjeverni dio parcele je zatrpan i zarastao dok su južni i zapadni prilazi platou zakrčeni motorima. Čitav plato je neprimjerenog izgleda i nesiguran za boravak. Inače, ovaj plato ostatak je nekadašnjeg povijesnog vrta zdanja na adresi Brsalje 15, podignutog u 18. stoljeću. Platan je najveće stablo na području PIla, a pod preventivnom zaštitom je od 2007. godine. Od 2012. godine stekao je zaštićeni status Spomenika parkovne arhitekture.

Škola Montovjerna bit će završena do iduće Feste sv. Vlaha

Radovi na izgradnji osnovne škole Montovjerna napreduju sukladno predviđenoj dinamici, a gradilište u Čokolinu danas je obišao gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima.

Na samom gradilištu u tijeku su završni radovi na konstrukciji objekta – izvode se zidovi posljednjeg, drugog, kata dok se paralelno provodi montaža vanjskih otvora, izrada pregradnih zidova i instalacija u samom objektu. U narednim mjesecima pristupit će se i izradi fasade i okoliša objekta te slojeva krova, sve kako bi prva novogradnja u osnovnoškolske kapacitete od sredine 80-ih godina bila spremna za otvaranje već za iduću Festu sv. Vlaha.

Gradonačelnik Mato Franković izrazio je zadovoljstvom napretkom radova. -„Tijekom posljednja tri desetljeća ulaganja u obrazovne kapacitete mogla su se izbrojiti na prste jedne ruke, a redom se radilo o rekonstrukcijama koje bi samo dijelom ili kratkoročno zadovoljile trenutne potrebe. Ova gradska uprava zauzela je posve drugačiju startnu poziciju. Naš  strateški cilj je u potpunosti primijeniti nastavu u jednoj smjeni u svim našim školama. A da bismo to uspjeli nužne su ovakve investicije. I u konačnici, ovo radimo za našu djecu, za budućnost i da traje“, kazao je gradonačelnik Franković.

Podsjetimo, radovi na izgradnji nove osnovne škole Montovjerna pokrenuti su u siječnju. Investicija je ukupno vrijedna 70.6 milijuna kuna, a radove izvode tvrtke Strabag i Texo Molior. Izgradit će se ukupno 16 novih učionica i dvodijelna sportska dvorana s pratećim sadržajima, blagovaonica i knjižnica. Dio ravnog krova sportske dvorane uredit će se kao školski vrt s igralištem za niži uzrast. Školsko parkiralište imat će 24 parkirališna mjesta, dok će nova škola imati  gotovo nultu potrošnju energije. Nastavu će u jednoj smjeni moći pohađati 448 učenika.

Počinje rekonstrukcija ex-hotela Stadion

Ugovor o izvođenju radova rekonstrukcije ex-hotela Stadion između Grada Dubrovnika kao naručitelja i tvrtke Texo Molior d.o.o. kao izvođača radova potpisan je danas u Maloj vijećnici.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Mato Franković i predstavnik izvođača Antonio Deranja, a čini potpisivanja nazočile su zamjenice gradonačelnika Jelka Tepšić i Orlanda Tokić, pročelnici nadležnih upravnih odjela Srđan Todorovski i Dživo Brčić te ravnatelj JU Športski objekti Dubrovnik Lukša Klaić.

Investicija je sveukupno vrijedna 18.358.898,60 kuna s PDV-om i njome se nastavlja započeti ciklus ulaganja u desetljećima zanemarivanu sportsku infrastrukturu. Ugovorom definirani rok završetka radova je 15 mjeseci od dana uvođenja u posao.

-„Ova zgrada posljednjih 30 godina je posve neprimjerenog izgleda, a smještena je u samom centru grada . Vjerujem da ćemo nakon radova dobiti zgradu koja će biti reprezent vaterpola i plivanja u Dubrovniku. Nakon obnove zgrade Dubrovnik će prvi put dobiti svoj Muzej vaterpola“, rekao je između ostalog gradonačelnik Mato Franković dodavši kako Grad Dubrovnik nastavlja s ulaganjima u sportsku infrastrukturu, a kao ključ toga navodi riješene odnose s tvrtkom Excelsa nekretnine, vlasnicima žičare. –„Ono što ćemo naplatiti od žičare uložit ćemo u sportsku infrastrukturu“, istaknuo je.

Rekonstrukcija zgrade gradskog bazena uključuje uređenje unutarnjih rubnih prostora objekta i vanjskih prostora unutar čestice. Unutarnji su sadržajno podijeljeni u dvije zone: prostori hostela, koji će se dovesti u visoki roh-bau, i prostori koji će se dovesti do potpune gotovosti, a koje će koristiti Grad Dubrovnik, odnosno Javna ustanova Sportski objekti Dubrovnik. Tu će, uz polivalentne prostore, biti smješteni prostori Vaterpolo kluba Jug (uredski prostori, trofejna dvorana, klupski caffe) te prostori Javne ustanove, Plivačkog kluba Jug i udruga (uredski prostori, prostori za sastanke i ostale prateće prostorije).

Posebnost je što ovom rekonstrukcijom Dubrovnik dobiva i prvi muzej vaterpola, koji će objediniti i sve sportske uspjehe našeg natrofejnijeg kluba. Budući hostel organiziran je u dva zasebna trakta s izdvojenim pristupima na istočnoj i zapadnoj strani. Imat će okvirno 44 sobe, s recepcijom i caffeom u prizemlju, u zapadnoj lameli. Ovaj prostor ponudit će se u koncesiju.

Uredit će se i okolni vanjski prostor – parterne površine uz istočne i zapadne ulaze u prizemlju građevine te jugozapadni ulaz u prizemlju, a sjeverni dio parcele koji se sada koristi kao parkiralište planira se prenamijeniti u pješački prostor – trg te urbano opremiti i hortikulturno urediti.

Zajedno s budućom javnom garažom na prostoru iza OTP banke i zgrade DTS sa strane Ulice dr. Ante Starčevića, činit će novu, urbanu vizuru ovog dijela grada.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *