UBACITE U PREHRANU ŠTO PRIJE! Kupus ima bezbroj pozitivnih svojstava, donosimo najvažnija!

198

Kupus se u prehrani koristi od prethistorijskih vremena, a i to je jedan od dokaza koliko je zdrav bio i još uvijek jest za naš organizam. Ljekovita su mu svojstva ogromna, a konzumacija se preporuča tijekom cijele godine, a osobito tijekom zime. Neka od pozitivnih svojstava kupusa su: 

1. Snažni imunitet 
U stotinu grama svježeg kupusa nalazi se oko 40 miligrama vitamina C, što je polovica dnevne preporučene doze za tom hranjivom tvari. Uz to sadrži značajne količine beta-karotena te minerala kalija, željeza i magnezija. Najljekovitiji je kada ga jedete sirovog ili ukiseljenog, a gubi svoje zdrave kvalitete s produženom termičkom obradom.

2. Potiče probavu i mršavljenje 

Čak 92,5 posto kupusa čini voda, pa ne čudi da se ovo povrće smatra dijetetskom namirnicom s tek dvadesetak kalorija na stotinu grama ploda. Uz to usporava pretvorbu šećera i drugih ugljikohidrata u mast. Potiče rad probave i smanjuje nadutost organizma.

3. Štiti dišne puteve 

On pomaže u čišćenju dišnih putova kod bronhitisa ili astme.

4. Čuva zdravlje želuca 

Kupus sadrži sulforafan. OrganskI spoj koji čuva gastrointestinalni trakt od povratnog tijeka želučanog sadržaja prema gore u jednjak (refluks kiseline). Uz to eliminira bakteriju Helicobacter pylori.

5. Smanjuje upale u tijelu 
Kupus izvlači gnoj iz rana i dezinficira ih, smiruje opekotine, ekceme i akne, ublažava otekline i ozebline, kao i migrene. Povrh svega, on ublažava depresiju i tjeskobu, poboljšava koncentraciju, a neke studije tvrde i kako djeluje preventivno protiv raka, piše punkufer.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *