UOČI PREMIJERE GLEMBAJEVIH: ‘Ne samo da nas okružuju nego kao da su jučer napisani’

345

Povodom dramske premijere “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže u režiji Zlatka Svibena i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, danas je u Festivalskoj palači održana konferencija za medije na kojoj su između ostalih govorili redatelj Zlatko Sviben, članovi dramskog ansambla te v.d. intendanta Mladen Tarbuk.

Mladen Tarbuk naveo je razloge zašto je vidio Glembajeve kao aktualne i vrlo nužne da se pojave baš u Dubrovniku.

– U mojoj generaciji Glembajevi su bili jedna zanimljiva povijesna priča o dobu kada su bogati ljudi svojim bogatstvom mogli činiti čuda, ali mi smo živjeli u društvu u kojem toga nije bilo oko nas.Jedan od temeljnih razloga zašto sam se odlučio na Glembajeve jest činjenica kako sam bio totalno u krivu kad sam bio mlad. Glembajevi ne samo da nas okružuju nego kao da su jučer napisani. Čini mi da je Krleža naš suvremenik iako već ljetima nije među nama. Nažalost, danas nema autora koji bi s tolikim brojem aspekata mogao ući u problematiku koja je danas goruća, prije svega odnos bogatstva i siromaštva, poput Krleže – rekao je Tarbuk te dodao kako je vrlo sretan što je redatelj Sviben odgovorio na njegov poziv i što su uspjeli dogovoriti mjesto u Umjetničkoj galeriji kojoj se ovim putem zahvalio.

Redatelj Zlatko Sviben govorio je o traženju lokacija za izvedbu ovog dramskog djela i kulturi kao božanstvu.

– Drago mi je da sam u Dubrovniku, u ovom ambijentu. Tražili smo lokacije po ljetnikovcima, ali tamo nema dovoljno mjesta za okupiti publiku, pa smo našli odličan prostor u Umjetničkoj galeriji koji ima veze i s epohom koja odgovara Glembajevima zahvaljujući svim slikama koje su tamo izložene. U mladosti smo, čitavši Glembajeve, shvatili da se tijekom noći može srušiti financijska konstrukcija. Možda je Krleža pretjerao kad je sve to ugurao u jedno djelo, ali danas vidim da to i nije nemoguće. Kod Krleže je zanimljivo i to da je 1928. godine napisao “Gospodu Glembajeve”, upravo kad je rekao da se okreće prema nordijskoj školi jer ne želi više pisati ekspresionizme i legende. U socijalnom smislu to je uspjelo i Glembajevi su bili novi hit, premijera je bila u veljači 1929. godine – objasnio je Sviben podržavši Dubrovačke ljetne igre za koje je rekao da nastave služiti svome bogu koji se zove kultura, jer Dubrovnik je danas bog kulture i šire.

Skladatelj Zlatko Tanodi kazao je kako nije bilo nimalo lagano pretočiti dramski tekst u note.

– S vremenom je to bilo sve bolje i bolje pa sam shvatio da je istina ono da se “i telefonski imenik može uglazbiti”.Ono što me najviše iznenadilo jesu ovi novi naraštaji glumaca koji su fenomenalno odradili svoj posao, i ples, i pjevanje i glumu. Mislim da će svi moći uživati u ovoj izvedbi – rekao je Tanodi.

Glumac Predrag Ejdus koji tumači ulogu Ignjata Glembaja naglasio je kako je bio uzbuđen i iznenađen kad je dobio poziv od redatelja.

– Velika mi je čast biti ovdje sa mojim kolegama u prelijepom Dubrovniku poslije toliko godina. Ja sam ovu ulogu već igrao, no međutim redatelj to nije znao. Imao sam prilike u životu vidjeti mnoge izvedbe Krležinih djela i zaigrati u nekim od njih mi je ostala neutaživa želja. S ogromnim zadovoljstvom shvatio sam da se radi o ozbiljnom projektu koji je drugačiji od onoga što sam ja imao prilike igrati, ali matrica je ista – rekao je Ejdus.

Anja Šovagović Despot koja će se naći u ulozi barunice Castelli istaknula je kako joj je velika čast odigrati ovu ulogu nakon svih velikih dama koje su se također našle u toj ulozi.

– Ovo je čista nepatvorena, kako bi rekao Krleža – sreća. Pokušavajući uploviti u tjelesno i vantjelesno barunice imam osjećaj da sam privilegirana raditi ovo baš ovdje. Mnogi su govorili o nemogućnosti izvođenja drame zbog buke, turizma, motora, histerije i tako dalje, ali ja smatram da smo među rijetkima u svijetu koji imaju priliku glumiti u Umjetničkoj galeriji, pogotovo kad pogledam na prelijepi prizor s terase, shavtim da je ovo zaista jedna velika stvar.

Mladi glumac Mijo Jurišić koji će tumačiti ulogu Leona prvi je put na Dubrovačkim ljetnim igrama.

– Mislim da smo zasad uspjeli postići radnu i veselu atmosferu što me izuzetno veseli. Tu su stariji glumci u čije iskustvo se svi mlađi možemo pouzdati. Nadam se da ćemo kad sve završi moći jedni druge pogledati u oči i biti zadovoljni – zaključio je Jurišić.

Glumački ansambl predvode Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembaja, Anja Šovagović Despot kao barunica Castelli te Mijo Jurišić u ulozi Leonea. Bojana Gregorić Vejzović Angelika je, Fabriczy je Damir Lončar, Puba Mladen Vujčić, Vladimir Posavec Tušek igra dr. Altmanna, a Amar Bukvić Silberbrandta. Robert Bošković u ulozi je Ballocsanszkog, a Lujo Kunčević Olivera. Perica Martinović igra više mrtvih lica koja se pojavljuju kao Leonove vizije, a uz nju je i kor mrtvih duša sastavljen od mladih glumaca koji koreo-pjevno uprizoruju Leonove misli: Stjepan Lach, Džon Gečević, Luka Bjelica, Šiško Horvat Majcan, Marina Bažulić, Marija Kolb, Karmen Sunčana Lovrić, Maro Drobnić te Vedran Komerički. Scenograf je Leo Vukelić, kostimografkinja je Bjanka Adžić Ursulov, glazbu je skladao Zlatko Tanodi, a koreografiju napravio Staša Zurovac.

Premijera Gospode Glembajevih na programu je 68. Dubrovačkih ljetnih igara u nedjelju, 6. kolovoza s dodatnim izvedbama 7., 8., 9. i 10. kolovoza u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik s početkom u 21.30 sati.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *