Župan Dobroslavić: “Zajedničkim radom možemo pomoći lokalnoj samoupravi Crne Gore pripremiti se za budući rad u Odboru regija”

684

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u radu Zajedničkog savjetodavnog odbora Europskog odbora regija s Crnom Gorom putem videokonferencije. Župan Dobroslavić govorio je o potrebi da sve zemlje zapadnog Balkana, posebno njihova lokalna i regionalna samouprava, nastave raditi na kvaliteti lokalne demokracije, kvaliteti upravljanja, na otklanjanju manjkavosti u vladavini prava, na poštivanju temeljnih prava, na fenomenu tzv. zarobljene države, manjkavostima u slobodi medija, slobodi govore kao i borbi protiv korupcije. Podsjetio je na pokretanje Gospodarskog i investicijskog plana za zapadni Balkan kao ključnog instrumenta podrške EU-a ekonomskom oporavku i razvoju zemalja regije u sljedećem razdoblju te važnost pravovremenog uključivanja jedinica lokalne i regionalne samouprave u programiranje i praćenje provedbe mjera odnoso financiranih projekata.

Župan Dobroslavić je na kraju naglasio stav Odbora regija da sve zemlje zapadnog Balkana trebaju postati članice EU-a, ali da sve te zemlje moraju ispuniti sve kriterije za članstvo u EU.

Glavna uloga Zajedničkih savjetodavnih odbora Europskog odbora regija sa zemljama u procesu proširenja EU-a je priprema lokalnih vlasti tih zemalja za članstvo kroz promatranje procesa pregovora te fokusiranje na određena područja od posebnog interesa za lokalnu i regionalnu samoupravu.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *