Dani kraljice Teute u Dubrovniku posvećeni Gjon Gazuliju

275

Povodom „Dana Kraljice Teute u Dubrovniku 2018“, u utorak 20. studenoga u 19 sati u Dubrovačkoj narodnoj knjižnici u dvorani u „Saloči od zrcala“ održava se povijesno svečana akademijao humanistu, znanstveniku i astronomu GjonGazulliju, konzulu Raguse i  veleposlaniku nacionalnog albanskog heroja Skenderbeg .

GjonGazulli poznati je astronom i znanstvenik u 15.st.,  darovao je  gradu Ragusi bogatu osobnu  biblioteku  za osnivanje prve javne knjižnice u Dubrovniku.

Povijesni događaj  je u organizaciji Shenide Bilalli predsjednice Kraljice Teute- Kluba albanskih žena Hrvatske iz Zagreba, direktoricom Dubrovačkih knjižnica, prof Jelenom Bogdanović  i u suradnji s TOP EVENT agencijom, predvođenom Markom Kriste.

Međunarodna kulturno znanstvena manifestacija je pod pokroviteljstvom veleposlanstva Albanije i Kosova u RH, kao i počasnog albanskog konzula u Dubrovniku.

U svečanom programu će sudjelovati znanstvenici iz nekoliko država i poznati albanski i dubrovački glazbenici, kao i glumci te plesna grupa Ilirke i nekoliko poznatih glazbenika s uspješnom međunarodnom karijerom.

Ova tradiconalna kulturno znanstvena manifestacija održava se punih 14 godina u Hrvatskoj i u inozemstvu koji je standardno pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i gradonačelnika Zagreba, Zadra, Šibenika i Ulcinja – Crna Gora.

GjonGazulli rođen je u Albaniji – Skadar 1400 g. Živio je i radio kao diplomat – konzul u Dubrovniku, po profesiji je astrolog, astronom i humanist. Za Dubrovačku Republiku je obavljao brojne diplomatske poslove. Poklonio je veliku biblioteku knjiga za prvu dubrovačku javnu knjižnicu. Dao je izraditi prijepis djela Theoricaplanetarum i jednog traktata o astrolabu, koji se danas nalazi u Državnom arhivu u Dubrovniku. Umro je 19. veljače 1465. godine u Dubrovniku.

.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *