GASTRONOMSKI UŽITAK: Znate li koji se sirevi najfinije sljubljuju s vinima

533

Ovaj dvojac savršen je gastronomski spoj složit će se svi koji cijene kulinarske užitke.

Ukoliko volite sireve nećete pogriješiti ako za predjelo ili nakon ukusnog glavnog obroka, poslužite sir u kombinaciji s vinom što jamči vrhunski gastronomski doživljaj. Sir i vino su na neki način slični proizvodi jer su nastali fermentiranjem od različitih vrsta mlijeka, odnosno vrsta grožda. Premda se na prvi pogled možda ne čini tako, sir i vino odlično funkcioniraju skupa, a za mnoge je upravo sir sjajan desert osobito ako ga niste stigli pripremiti. Uz voće ili neutralne krekere slobodno poslužite sir i vino, gosti će biti oduševljeni.

Kako odabrati savršeno vino koje paše uz određeni sir?

Gastro stručnjaci savjetuju da uz starija, teška, odnosno crna vina idu teži, tvrđi i aromatičniji sirevi, a lagane voćne arome ružičastih vina najbolje pašu uz neutralnije, kremastije sireve. Mlade kravlje sireve s mliječnim okusom poput ricotte ili mozzarele odlično funkcioniraju sa slatkim vinima poput muškatnog vina ili traminca. Kremasti sirevi poput omiljenog brieja, mekog masnog sira od kravljeg mlijeka s bijelom plemenitom plijesni, fantastično se sljubljuju s pjenušcem, graševinom, te vinima chardonnay, sauvignon, tramincem, rizlingom…

Suha vina uz slane sireve

Uz slane i aromatične sireve pašu suha i aromatična vina kao što je rajnski rizling. Kremasti sirevi poput zrelog cambemberta najbolje je konzumirati uz bijela vina kiselkaste note ili crna voćna vina. Uz slane kremaste sireve poput grčke fete najbolji je izbor roze i laganije crna vina. Ako volite pak gaudu ili trapist najbolje pašu s merlotom ili crnim pinotom, a u kombinaciji s plavim sirevima najbolje se slažu slatka vina poput muskata ili bijelog sauvignona.

Tvrdi sirevi vole crna vina 

Što se tiče tvrdih, intenzivnih ovčjih sireva najbolje pašu uz snažna crna vina (plavac ili cabernet sauvignon). Za savršenu ljetnu večer uz vina nemojte zaboraviti niti na kruh i peciva različitih vrsta izrezane na komade ili kockice, a možete poslužiti i voće poput oraha, suhog grožđa, jabuka, krušaka, suhe smokve… Mladim sirevima pristaje sočno voće, slanima slatko i suho, a tvrdima intenzivnijeg mirisa orašasti plodovi.  Ako uživate u zrelim sirevima, najbolje idu rajčice, masline ili rotkvice.

IZVOR: tportal.hr




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *