BRZO REAGIRATI: Kad udari sunčanica, najbolje je staviti hladni oblog i popiti sok

485

Sunčanicu prate temperatura, crvenilo u licu i brzi puls, a pomažu hladni oblozi i boravak u mračnoj prostoriji. Najugroženiji su djeca i umirovljenici, a svi bi se trebali zaštiti šeširima i piti dovoljno tekućine.

Sunčanica je oblik toplinskog udara, a nastaje tijekom direktnog izlaganja glave i zatiljka suncu. Simptomi su joj povišena tjelesna temperatura (do 41°C), crvena koža u licu, ubrzani rad srca te kratak i ubrzani dah.
U lakšim slučajevima javljaju se glavobolja, problemi s vidom, vrtoglavica i pospanost, a ignoriraju li se ovi simptomi, daljnjim izlaganjem suncu može doći do malaksalosti, zujanja u ušima, proširuju se zjenice, dolazi do  nesvjestice, a na kraju i kome te smrti.

Važna je brza reakcija

Kod sunčanice zbog jakih toplinskih valova sunca dolazi do pregrijavanja pa organizam šalje više krvi pod kožu i u mozak pokušavajući se boriti s pretjeranom temperaturom iz okoline. Tad dolazi do promjene u krvnom tlaku jer srce ubrzano radi, a u težim slučajevima dolazi do bubrenja mozga zbog previše krvi koja ga pokušava ohladiti.

Kod sunčanice je važno reagirati brzo i učinkovito. Prva pomoć su hladni oblozi, smještanje oboljelog u hladnu i mračnu prostoriju, a ako dođe do nesvijesti, treba pričekati Hitnu pomoć i oboljelog postaviti da leži na boku te ga osloboditi suvišne odjeće i staviti pod hladan tuš, ali nikako ne ledeni.

Tekućina se uzima polako

Ako je čovjek pri svijesti, ponudite mu vodu, sportski, izotonični napitak ili bilo koju tekućinu koju imate pri ruci. Pritom birajte negazirano piće bogato vitaminima i mineralima. Nadoknada izgubljene tekućine i elektrolita je glavni cilj ako je čovjeka pogodila sunčanica.

Tekućinu treba uzimati u malim gutljajima, a najbolji su izotonični napici koji imaju jednaku osmolarnost kao i krvna plazma. Možete pomiješati pola litre vode s pola litre nezašećerenog svježeg prirodnog voćnog soka (naranča, jabuka, limun, grejp) te piti dobro ohlađeno ili pomiješati 200 ml voćnog soka s 800 ml vode s gramom soli.

Umjesto izotoničnog napitka može pomoći ako se jede nešto slano, poput krekera, i uz to popije dovoljno vode. Za oporavak će trebati i nekoliko dana, pa je važno ne izlaziti na sunce, birati lako probavljive namirnice, a one koje se posebno preporučuju jesti nakon sunčanice su one koje brzo i učinkovito nadoknađuju tekućinu i elektrolite. Tu su prvaci sezonsko voće i povrće, prije svega lubenica, dinja i krastavci.

Tko bi sve trebao biti na posebnom oprezu?

Kako biste bili sigurni od sunčanice, ne izlažite se pretjerano suncu, pijte dovoljno tekućine, a preporučena doza za odrasle ljude je od 1,5 do dvije litre vode na dan. Obavezno nabavite šešir ili neko pokrivalo za glavu.

Na sunčanicu posebno pripazite ako ste u rizičnoj skupini, kao što su umirovljenici, djeca, kronični bolesnici, sportaši, ali i svi ljudi koji rade na otvorenom.Ne zaboravite na zdravlje ljubimaca, i oni se ljeti mogu pregrijati
Pas kojemu je vruće izvalit će se i snažno dahtati. I mačke reagiraju slično. Stoga je važno da im ostavite i po dvije zdjelice rashlađene vode. Ako odlazite na posao, otvorite im prolaz do neke hladnije prostorije ili im napravite propuh da se mogu rashladiti. I ne vodite ih van po najvećoj žegi.

Za što brži oporavak od sunčanice

1. Lubenice 
Prvih nekoliko dana ključ je birati namirnice i obroke koji su bogati tekućinom i lagani, poput lubenica. Kako se simptomi smiruju, uvedite mediteransku prehranu.

2. Banana
Da biste tijelu omogućili da nadoknadi gubitak elektrolita jedite slaniju hranu. I juha je dobar odabir, bilo da je riječ o klasičnoj povrtnoj ili pilećoj. S druge strane, banana će nadoknaditi prijeko potrebni kalij.

3. Izbjegavajte kofein i alkohol
Dok se u potpunosti ne oporavite, izbjegavajte kofeinske i alkoholne napitke. Oni nisu primjereni jer će uzrokovati daljnju dehidraciju. I šećer u pićima izvlači vodu iz organizma da se razgradi.

4. Oblozi
Čovjeka kojeg je pogodila sunčanica sklonite u hladnu i mračnu prostoriju. Možete ga staviti pod hladan, ali ne leden tuš ili ga umotati u hladne ručnike. Pozovite Hitnu pomoć, a u slučaju nesvjestice polegnite ga na bok. 

5. Izotonik
Ako imate pri ruci, pomiješajte od 35 do 40 grama bagremova ili livadnog meda, sok od pola ili manjeg limuna te dodajte četvrtinu žličice soli u pola litre hladnije vode. Pije se u manjim gutljajima.

IZVOR: 24sata.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *