POVODOM SVJETSKOG DANA ŠTITNJAČE: Hrvatska je jedna od zemalja s najvećom intencijom karcinoma štitnjače

344

Danas, 25.svibnja, Svjetski je dan bolesti štitnjače. Prema procjenama, u svijetu je dvije milijarde oboljelih od nekog poremećaja ove žlijezde, a Hrvatska je jedna od zemalja s najvećom intencijom karcinoma štitnjače.

Štitnjača (glandula thyroidea) je glavna metabolička žlijezda, u obliku je leptira i nalazi se na prednjem donjem dijelu vrata. Luči hormone trijodtironin (T3) i tiroksin (T4) pod regulacijom tireotropina (TSH), hormona hipofize i tireotropina oslobađajućeg hormona (TRH) koji se uči iz hipotalamusa. Može lučiti premalo ili previše tih hormona pa se razvijaju hipertireoza i hipotireoza.

Ako ste nervozni, konstatno umorni, vruće vam je, znojite se, opada vam kosa,lupa vam srce, imate osjećaj knedle u grlu i pritisak u vratu i gubite ne kilaži moguće je da imate hipertireozu. Hipertireoza uzrokuje ubrzani rad štitnjače i tada ova žlijezda proizvodi previše tiroksina.

Kod hipotireoze, simptomi su: suha koža, podbuhlo lice, trnci u rukama, bolovi u zglobovima i mišićima, depresija, snižena tjelesna temperatura, nepodnošenje hladnoće, izostanak libida, ispadanje kose. Hipotireozu uzrokuje autoimuna bolest zvana Hashimotov tireoiditis, a u većem postotku pogađa žene.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *