Sorkočevićevih pet simfonija i Jarnovićev Concerto favori u Kneževu dvoru

133

Glazba dubrovačkih ljetnikovaca naziv je programa koji će biti izveden u četvrtak 18. srpnja, u atriju Kneževa dvora, s početkom u 21:30 sati. Uz vrsne soliste Bojana Čičića i Dmitrya Sinkovskog na violinama te Tomislava Fačinija na čembalu, nastupit će vrhunski glazbenici: Elena Davidova, Hiwote Tadesse, Fran Petrač, Lea Sušanj Lujo, Stjepan Nodilo, Manuela Maria Mitterer, Hermann Ebner, Atay Bağcı te Izidor Erazem Grafenauer. Na programu ovog jedinstvenog koncerta je pet Sorkočevićevih simfonija, Händel, Vivaldi te Concerto favori Ivana Jarnovića.

 

U travnju ove godine, isti su se spomenuti glazbenici sastali u crkvi sv. Jelene Križarice na Braču i snimili prvi hrvatski nosač zvuka na kojem se nalazi svih sedam simfonija Luke Sorkočevića u izvornoj verziji, instrumentariju i ugodbi (430 Hz). Nosač zvuka Sorkočević 7 izdanje je Dubrovačkih ljetnih igara o njihovoj 70. obljetnici, a ostvareno je zahvaljujući potpori zaklade Caboga Stiftung. Program ovog koncerta u Dvoru ne donosi svih sedam, već pet simfonija Luke Sorkočevića. Kao dubrovački plemić, Sorkočević je bio član Velikog vijeća i obavljao važne diplomatske zadaće u ime Dubrovačke Republike no najpoznatiji je upravo kao prvi hrvatski skladatelj simfonija. Otprilike u doba kad je on prestao skladati, na europskoj se glazbenoj sceni pojavio Ivan Jarnović, jedan od najvećih violinističkih virtuoza svog vremena i skladatelj kojeg zbog iznimnog glazbenog umijeća do danas prati glas hrvatskog Mozarta. Već kao student nastupio je s Haydnom u Londonu 1790. godine, a bio je i prvi violinist u orkestru prestolonasljednika Friedricha Wilhelma u Berlinu od 1779. do 1781. godine pa kasnije i tri godine u orkestru carice Katarine II. Velike. U Dvoru će orkestar sastavljen od spomenutih vrhunskih glazbenika uz solista Bojana Čičića izvesti njegov Koncert za violinu i orkestar br. 16 u G-duru što je ujedno i suvremena praizvedba ovog Jarnovićevog Concerta favori. Osim navedenih hrvatskih skladatelja, na koncertu će festivalska publika imati priliku čuti Händelovu ariju Cezara iz 1. čina opere Julije Cezar u Egiptu i Vivaldijevu ariju Judite Agitata infido flatu iz 1. dijela oratorija Juditha triumphans koje izvodi kontratenor Dmitry Sinkovsky. 

 

Ulaznice za ovaj jedinstveni glazbeni program dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21.30 sati, gdje svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 %. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *