TIHANINA KUHINJA: Pastirska vege pita i umak od pečenog povrća

282

Najpopularnije britansko jelo, pastirska pita je jedno baš pravo zimsko jelo. Toplo, mekano, topi se u ustima. U originalnoj verziji, ovo jelo je sastavljeno iz dva osnovna dijela: mljevenog mesa i pire krumpira.
U ovoj mojoj veganskoj verziji, meso sam zamijenila slanutkom i ispalo je za prste polizati.
 
Podloga:

Slanutak skuhati u slanoj vodi (možete upotrijebiti i onaj iz konzerve) dobro isprati, iscijediti i usitniti u multipraktiku.
Dodati mu već posebno usitnjene dvije mrkve, jednu crvenu papriku i pola veće tikvice, dva režnja češnjaka. Začiniti (sol, bio vegeta, kajanski papar, peršin…) te dodati jednu veliku žlicu lanenog brašna i tri velike žlice krušnih mrvica. Sve skupa dobro pomiješati.
Vatrostalnu zdjelu namazati maslinovim uljem i dobivenu smjesu od slanutka i povrća rasporediti cijelom dužinom. Peći oko 20 minuta.
Skuhati pire (krumpir, maslinovo ulje, sojino vrhnje, može i neko biljno mlijeko, i sol) i rasporediti ga po vrhu, sve zajedno peći još 15 minuta.

Umak od pečenog povrća:

Dvije mrkve, jednu tikvicu, jednu crvenu papriku narezati, začiniti ( sol, papar, peršin…) posuti češnjakom, poškropiti maslinovim uljem, začiniti (sol, papar, peršin…) i staviti peći 20-tak minuta.
Sve skupa smiksati u multipraktiku,  po potrebi jos začiniti, i dodati sojinog vrhnja.
Pastirsku pitu prelijete umakom.

Dobar vam tek!

Tihana Zvone

Komentari




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *