VLAHUŠIĆ: Excelsa nekretnine namjerno je odugovlačila plaćanje koncesije i zato su imali potporu na lokalnoj i nacionalnoj razini

150

“Nakon zatvaranja rada žičare od strane Carinske uprave, zbog neplaćanja koncesijske naknade gradu Dubrovniku, treba jasno reči da je Excelsa nekretnine namjerno odugovlačila plaćanje koncesije te da su zato imali potporu i na lokalnoj i nacionalnoj razini. Godinama sam bio usamljen u borbi za plaćanje visoke koncesijske naknade gradu, promijenio sam Zakon o žičarama, kojim se koncesija za žičare ne dijeli na državu, županiju  i grad, nego sav prihod od koncesije pripada jedinicama lokalne samouprave. Napravili smo procjenu sudskoga vještaka o iznosima koncesije i u rasponu od 19, 24 i 30 % od svake prodane karte i pokazali da ni najveći iznos neće ugroziti poslovanje Excelsa nekretnina. Pokrenuo kaznene postupke protiv Excelse zbog neplaćanja koncesije, organizirao prosvjede ispred same žičare, animirao sve političke stranke na lokalnoj i državnoj razini sve s ciljem da se dio ekstra prihoda od žičare uplati u gradski proračun.

Nadam se će Excelsa sada platiti zaostatke, te da će nova koncesijska naknada biti visoka i odgovarati vrijednosti pogleda na Dubrovnik, koji gosti danas plaćaju 170 kuna. Fer i poštena koncesija trebala bi iznositi 30 % gradu Dubrovniku, a 70 % Excelsa nekretnini.

Kako je Carinska uprava zaustavila rad žičare zbog neplaćanja koncesije, nadam se da će uskoro zabraniti prodaju ulaznica za zidine, privatnoj udruzi Društvu prijatelja dubrovačke starine, koja također nema koncesiju za prodaju ulaznica za dubrovačke zidine. Za razliku od Excelsa nekretnina, prodaju ulaznice koje nisu fiskalizirane, te ne postoji nikakva kontrola štampanja i prodaje ulaznica, kao ni trošenja sredstava zarađenih isključivo i jedino od imovine grada Dubrovnika.
Kada mudrost preplavi Dubrovnik i Hrvatsku, onda će se novcem od zidina koji iznosi više od 200 milijuna kuna, kupiti žičara i sve nekretnine koje posjeduje Excelsa. Jer da se ne zaboravi, cijeli ATLAS sa svim nekretninama, žičarom, autobusima, brodovima, zaposlenima prodan je Lukšić grupi za samo 26 milijuna kuna. Kao što se nedavno kupila UTD Ragusa, a prije toga i vila Čingrija, proces treba nastaviti.

Vratiti zidine gradu i sa tim novcem kupiti navredniji dio dubrovačkoga ATLASA.” za Dubrovnik INsider komentirao je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *