Za COVID potvrdu dovoljan i brzi antigenski test, Capak objavio detalje

305

Ministar zdravstva sastao se danas s epidemiolozima. Nakon sastanka su najavili da će se rezultati brzih antigenskih testova priznavati za dijagnosticiranje zaraze koronavirusom.


U 15 sati se ministar zdravstva Vili Beroš sastao s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i epidemiolozima. Tema razgovora bila je posljednja najava ministra prema kojoj će se i na temelju brzog antigentskog testa moći dobiti COVID potvrda. Zasad je to moguće samo PCR testom.

”Razgovarali smo o promjeni strategije i činjenici da su sve zemlje Europe limitirane PCR kapacitetima. S obzirom na pojavu boljih brzih antigenskih testova i njihovu reakciju, epidemiolozi su mišljenja da njihova upotreba doživljava novi vid”, rekao je nakon sastanka Beroš.

”Bitno je vrijeme reakcije i vrijeme dijagnosticiranja novih slučajeva. Jučer je HZJZ nešto promijenio upute za karantenu i izolaciju. Sve u svemu, dobar sastanak”, poručio je.

Dijagnostika brzim testovima

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je objasnio da se, s obzirom na veću testiranja potrebu, treba pripremiti za veći broj testiranja u trenutcima kada se u Europi širi omikron soj koronavirusa.

”Dogovorili smo i na koji način će se to financirati, a skupa s preporukama koje su jučer izdane, gdje smo explicite napisali da se brzi antigenski testovi ne moraju potvrđivati PCR-om, proširili smo to da se zaraza može dijagnosticirati brzim antigenskim testovima”, kazao je.

Brze antigenske testove radit će i liječnici opće prakse u svojim ordinacijama, otkrio je Lucian Vukelić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. ”Testiranje će biti moguće u svim onim ustanovama koje su naši ugovorni partneri s kojima imamo komunikaciju preko CEZIH-a i bit će za to plaćen”, kaže.

Vrijede samo u Hrvatskoj

Zbog tehničkih prepreka ljekarne zasad neće provoditi dijagnostičke testove, dodao je Capak i naglasio da će se COVID potvrde izdane na temelju brzih antigenskih testova vrijede samo na području Hrvatske.

“Ta mogućnost već sada postoji, a sada će se proširiti na cijelu Hrvatsku i vrijedit će samo u Hrvatskoj. Mi smo uložili prigovor na to što takve potvrde neće vrijediti u Europskoj uniji”, rekao je.

COVID potvrda temeljena na brzom antigenskom testu vrijedit će 48 sati, a PCR test 72 sata, dodao je.

Na pitanje o tome hoće li se u dnevnim izvješćima Stožera izvještavati odvojeno o rezultatima PCR i brzih antigenskih testova ili će se zbrajati, Capak je kazao da se o tome još razgovara.

”Postoji mogućnost paralelnog izvještavanja jer neki članovi Stožera misle da je dobro da se izvještava posebno, a neki da treba zbrojiti. Zasad smo najbliže dogovoru da se izvještava paralelno”, kaže.

Beroš je otkrio i da je dosad u Hrvatskoj aplicirano 106 doza lijeka protiv COVID-a. Od početka epidemije na testiranje je potrošeno oko četiri milijarde kuna, otkrio je Vukelić.

Dnevnik.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *