DOGAĐA SE SVIMA: Kako se nositi s neugodnom situacijom?

319

Sramotne situacije događaju se baš svima. Takve incidente vrlo je teško izbjeći. Stoga je najbolje odmah se suočiti s njima.

1. Prekinite razmišljati o tomeNajgori dio svake sramotne situacije je zapravo ono što slijedi – stalni mentalni podsjetnik koji “vrtimo” u glavi. Kada ovakav incident uđe u našu svijest, onda je najbolje fokusirati se na sadašnjost. Duboko dišite, brojite udahe, prošetajte se i koncentrirajte na svaki korak.Također, čišćenje i organiziranje mogu biti od velike pomoći. Zbog takvog sramoćenja imamo osjećaj da smo izgubili kontrolu. Tada nam ovi kućanski zadaci pomažu je vratiti natrag.

2. Zapamtite da nitko o tome ne razmišlja osim vasPrecijenjujemo opseg naših djela i njihov učinak na druge. Većina ljudi ne primjećuje takve stvari te su fokusirani sami na sebe. Oni koji to i zamijete, pričat će o tome možda dan ili dva nakon incidenta i onda se toga više neće ni sjetiti. Kada događaji nisu direktno vezani uz osobe, onda ih one puno brže zaborave.

3. Budite uzor drugimaRiskiranje i moguće izlaganje ponekoj sramotnoj situaciji potaknut će i druge da se ohrabre i odluče na isto. U tome nema baš ništa loše, a takvo ponašanje dobro će utjecati na djecu koja će se tako osloboditi određenog straha. Isto tako, nemojte sve shvaćati ozbiljno. Zastanite, nasmijte se sami sebi i onda nastavite dalje s vašim danom.

4. Podijelite svoje iskustvoNemojte se bojati podijeliti sramotnu priču s obitelji ili s prijateljima. Postoji određena prednost, a to je olakšanje. Jer nema baš nikakve koristi da čitavo vrijeme to držite u sebi, stalno razmišljate o tome i tako si izazivate anksioznost i stres.

Još jedna prednost je to da kad ispričate nekome svoje iskustvo, ta osoba će često podijeliti s vama njihovo iskustvo koje zna biti puno gore.

 

IZVOR: zadovoljna.hr

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *