OBAVEZNO PROČITAJTE! Veterinarka Sunčica Oštrić savjetuje kako zaštititi psa od paklenih vrućina

860

 ‘Ajme što je vruće. Ma nije vruće kolika je sparina. Kad će više ta zima?’ Najčešće je što možete čuti kad netko komentira vrijeme. Hoće to u  kolovozu, rekli bismo najtoplijem mjesecu u godini gdje temperature sežu i do 30 stupnjeva, a ove godine kolovoz nas je odlučio ne grijat, nego pregrijat s 30 stupnjeva već u osam ujutro. Nekome su ove vrućine teško podnošljive, pogotovo kardiovaskularnim bolesnicima pa dane provode na poslu ili doma ispod klime, dok ima onih koji jedva dočekaju visoke temperature za izlete, kupanja i naravno sunčanja i pregrijavanja na suncu. 

No, u ove prve koji teško podnose vrućine spadaju i naši dlakavi kućni ljubimci na četiri noge, naravno psi. Ne postoji pas na ovoj planeti Zemlji koji podnosi bez ikakvih problema visoke temperature jer psi su puno osjetljivi na vrućine  zbog njihove termo regulacije tijela.

Razgovarali smo s veterinarkom Sunčicom Oštrić iz Anima Vite u Mokošici koja je dala nekoliko savjeta kako zaštiti pse tijekom ljetnih mjeseci.

– Vrućina može utjecati na taj način da snizi krvni tlak i posebno je opasna za pse starije životne dobi – ističe  Ostrić  te posebno ističe kako je briga za psa najbitnija.

No, kako zapravo pomoći psu da lakše podnese visoke temperature?  

– Izbjegavati izlaganje suncu, pogotovo u popodnevnim satima, davati dovoljne količine vode i pobrinuti se da pas uvijek pije svježu vodu, omogućiti mu hlad ili eventualno ga smočiti hladnom vodom. Bitno je ne ostavljati ga na vrućim mjestima, kao što su mali zatvoreni prostori, ili auti – kazala je Oštrić. 

Svog dlakavog prijatelja bi bilo najbolje u šetnju  izvesti rano ujutro i predvečer ili kasno navečer, kad vrućine malo popuste.  No naravno, ne možemo svi uskladiti svakodnevne obveze i psa pa ih izvodimo u šetnju kad stignemo, nerijetko i po suncu i visokim temperaturama.  Manje vrste poput Bulldoga nisu navikle i jednostavno nemaju srce za podnijet velike temperature pa ako se s njima zaigrate po ovom suncu ili ga izvedete u malo dužu šetnju,  moguće je da pas dobije toplotni udar.

-U slučaju toplotnog udara, psa treba omotati u mokri ručnik što više natopljen vodom i zaputiti se najbližem veterinaru. Naravno ako je pas pri svijesti treba mu dati i tekućine da popije – napominje veterinarka.
Ima i  vlasnika koji su uvjereni da će izbrijavanjem dlake do kože pomoći svom psu da lakše podnese vrućinu. To i jest i nije tako. 

– Dlaka donekle stvarno čini termoregulaciju, međutim ako ona nije pravilno održavana psa je bolje podšišati jer time sprječavamo i druge mogućnosti raznih dermatitisa te određenih bolesti zbog kojih psi još teže podnose vrućinu – ističe Oštrić. 
No naravno treba paziti jer nije šišanje bezazleno. Postoje i pasmine koje imaju osjetljiviju kožu poput Shih Tzua, no zapravo kad ih se izbrije do kože postaju osjetljiviji na sunce.
– Ako se pas skroz obrije, može dobiti opekotine, bas kao i ljudi. Najbitnije  je zapravo  pričuvati psa od dobivanja toplotnog i sunčanog udara. Opekline da se razumijemo mogu dobiti i ošišani i ne ošišani psi, ali ovi drugi su podložniji – kazala je veterinarka Oštrić. 

Pod brigu spada uredno održavanje njegove dlake, redovito raščešljavanje te naravno čuvanje psa od izlaganja suncu, barem u one najgore ure od 11 do 15. Bio pas izbrijan ili ne izbrijan svako duže zadržavanje na suncu dovodi ga u opasnost od opeklina koje može osim na koži dobiti i po njušci, vrhovima uški, te po svojim šapicama. Posebno im se šapice znaju izderati i raskrvariti hodajući ili igrajući se po uzavrelom asfaltu pa bi bilo dobro uvijek uz sebe  imati vodu  za polijevanje šapica. Ako je manji pas uvijek ga možete osvježiti na fontani. 

Čuvajte svoje male i velike dlakave ljubimce. Neka uvijek imaju svježe vode za piće, i izbjegavajte s njima izlazak na sunce koliko god da vas maltretirali. Kako je i sama veterinarka Oštrić rekla najbitnija je briga o psu, a mi ćemo još samo dodati i ljubav. 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *