Održana sjednica Općinskog vijeća

60

U Cavtatu je u utorak održana 13. sjednica Općinskog vijeća Općine Konavle. Na sjednici je usvojen izvještaj o izvršenju proračuna Općine Konavle za 2018. godinu, izvješće o radu načelnika za drugu polovicu 2018. godine, a prihvaćena su i izvješća o radu Dječijih vrtića Konavle, Muzeja i galerija Konavala, JVP Konavle te Doma za starije i nemoćne Konavle.

Riješen spor s JLH

Vijećnici su na sjednici Općinskog vijeća prihvatili i prijedlog za mirno rješenje spora s Jadranskim luksuznim hotelima.
”To je spor koji traje već 15 godina. Riječ je o nekretnina restoran Obala, dio kuće Granić te upravna zgrada kod hotel Supetra. Općina je sklopu ove nagodbe pristala da nama pripadne restoran Obala i dio kuće Granić, a njima pripada upravnu zgradu kod hotel Supetra. Mislim da je ovo dobro rješenje, a imamo i pozitivno mišljenje Mjesnog odbora Cavtat”, rekao je načelnik.

Vijećnička pitanja

Ljubica Brailo pitala je u kakvom je stupnju izgradnja groblja na Zvekovici. Pitala je i kada će se početi naplaćivati vezovi u uvali Tiha.
Načelnik Lasić odgovorio postoje određene dvojbe gdje i kako izgraditi groblje te je istaknuo kako treba razmotriti je li moguće na postojećim grobljima proširiti kapacitete.
”Što se tiče vezova u Tihoj, taj problem pokušavamo riješiti zajedno s Lučkom upravom”, istaknuo je on.
Ivo Cvjetković u sklopu svog pitanja rekao je kako je sukladno očitovanju Hrvatskih cesta brza cesta od Dubrovnika do Zračne luke Dubrovnik planirana kao jednokolnička cesta s ograničenjem od 90 kilometara na sat.
”To je malo bolja magistrala s ispeglanim zavojima i vi se vozite koliko vozi najsporije vozilo. Je li Općina Konavle upoznata s trasom i profilom te ceste i je li suglasna s time”, pitao je on te nastavio s drugim pitanjem:
”Imam saznanja da se planira magistralni plinovod od luke Ploče do Župe dubrovačke. Je li točno da on ne ide u Konavle?”
Načelnik Lasić je rekao kako trasa brze ceste još nije poznata, ali je dogovoreno da se kuće na Zvekovici neće rušiti. Dogovoreno je kako će se s upitom obratiti Hrvatskim cestama.
”Znam da se na tome intenzivno radi u posljednjih godinu i pol dana za razliku od posljednjih 15 godina”, rekao je Lasić te odgovorio i kako će plinovod proći do Prevlake.
Vlaho Mujo istaknuo je kako misli da će se reforma školstva negativno odraziti na Konavle.
”Ministrica Divjak u jednom intervjuu praktički je najavila ukidanje područnih škola. Mi ih u Konavlima imamo nekoliko i skandalozno je da se te škole ukidaju. Je li Općina upoznata s planom reorganizacije škola koje Županije trebaju napraviti u roku od tri mjeseca?”
Pitao je i što Općina poduzima da se uklone olupine i deponiji kroz Konavle
Načelnik Lasić rekao je kako se kao načelnik strahovito protivi ukidanju područnih škola te apelirao na roditelje da ne ispisuju djecu iz područnih škola.
”Reforma školstva nam još nije predstavljena, ali ja se slažem da područne škole moraju opstati”, rekao je načelnik.
Što se tiče deponija načelnik je naveo primjer uklanjanja vozila u Tihoj gdje je Općina zakonskim putem to uspjela postići nakon godine i pol dana truda.
”Što se tiče deponija 20 posto ljudi prave smeće, a 80 posto ih je savjesno i ponašaju se normalno. Taj problem ćemo riješiti, ali ne možemo preko noći”, rekao je načelnik.
Pročelnik za komunalne poslove Miljenko Mikulić rekao je kako je Općina krenula u popisivanje olupina.
”Njih je od 104 do 110. Napravili smo operativni plan i krenut ćemo od stvari koje nisu sporne. Međutim sama kategorizacija olupina sa zakonske strane je komplicirana. Ne možemo mi doći čovjeku na privatnu površinu i reći hajde makni vozilo. Radi se po tom pitanju, ali radimo samozatajno. Aplikacija Gradsko oko nam dosta pomaže”, rekao je pročelnik Mikulić.
Luko Šubašić pitao je postoji li nekakav registar samaca koji ili nemaju sredstava ili trebaju pomoć jer se ne mogu sami brinuti za sebe.
”Mislim da je to sigurno jedan problem i da bi Općina trebala organizirati jednu službu kako bi se pomoglo tim ljudima”, rekao je Šubašić.
Načelnik je odgovorio kako Općina Konavle ima jako dobru socijalnu skrb te kako pomaže kad god može i treba i kada dobije dojavu o nekome tko je u potrebi.
Srđan Meštrović pitao je kada će se asfaltirati cesta kroz Cavtat, a predložio je da se u Cavtatu napravi igralište za odrasle i veću djecu.
Pročelnik Mikulić rekao je kako se zbog objektivnih okolnosti kasnilo s asfaltiranjem te kako je Općina stava da je bolje to napraviti nakon sezone.
”Izvođač nas uvjerava da će to biti 4-5 dana, to znači barem osam, bolje da nemamo bagere usred Cavtata a sezona je tu”, rekao je Mikulić.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *