40 GODINA NAGRADE ORLANDO: Predstavljena obljetnička monografija nagrade DLJI koja slovi kao institucija (FOTO)

370

Predstavljanje obljetničke monografije ‘Nagrada Orlando – 40 godina’ objavljene u nakladi Hrvatske radiotelevizije, upriličilo se večeras u atriju palače Sponza. Urednik monografije je Zoran Mihajlović, a suradnici i autori tekstova izdanja Hrvoje Ivanković, Željka Turčinović, Sanda Vojković i Davor Mojaš.

Pokretač nagrade bio je 1976. godine informativno-politički mjesečnik Izbor, jedno od izdanja novinske kuće Vjesnik, nakon čijega je gašenja 1992. godine Hrvatska radiotelevizija preuzela pokroviteljstvo ove nagrade.
Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, kazao je kako nagradom Orlando HRT obilježava 40 godina neprekinutog rada na jednom od najstarijih i najistaknutijih europskih kulturnih festivala.

– Nagrada je postala institucija. Dodjeljuje se za najbolja umjetnička dostignuća dramskog i glazbenog programa Igara. Ova nagrada znači jako puno HRT-u jer televizija kao javni medij ima zadaću promovirati prave vrijednosti, a ovdje se radi o kulturi i svemu što je s njom usko povezno. HRT daje doprinos Dubrovačkim ljetnim igrama kroz promociju i prezentaciju festivala s jedne strane, te surađivanjem s druge strane – rekao je Bačić.

Zoran Mihajlović, urednik monografije istaknuo je kako ne postoji monografija posvećena povijesti jedne nagrade, te kako je očito ovo prvi put da je jedna nagrada ukoričena.

– Radi se o pregledu svih dobitnika od 1976. do 2016. godine u dramskom i glazbenom dijelu DLJI. To je oko 80 dobitnika. Neki put nagrađivani su bili ansambli, neki put pojedinci. U svakom slučaju nagrada je bila značajni dio u karijerama svih dobitnika – naglasio je Mihajlović.

Dramaturginja Željka Turčinović koja je dugo bila članica dramskog žirija, rekla je kako su okupili mali tim ljudi kad se došlo na ideju napraviti monografiju.

– Bitno je naglasiti s obzirom da je to period od 40 godina, da za neke godine nije bilo obrazloženja pa smo ih rekonstruirali. Ovo je jedan opsežan, transparentan rad koji poput dnevnika ili spomenara podsjeća čitatelja na vrijeme kada su se odvijale pojedine Igre, tko je bo žiri i slično – objasnila je Turčinović.

Posebna nagrada  ‘Grand Prix Orlando’,  dodijeljena je ovom prilikom dubrovačkom redatelju Jošku Juvančiću za neizmjeran umjetnički doprinos u ostvarivanju cjelokupnog programa Igara.

Novi laureati će biti proglašeni sutra ispred crkve sv. Vlaha uoči početka završnog gala koncerta na zatvaranju 68. Dubrovačkih ljetnih igara.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *