6. PROSINCA: Što sutrašnji dan predstavlja za dubrovačke političare i gradske vijećnike

295

Sutra se obilježava dan najveće agresije na Dubrovnik. Dubrovčanima je dovoljno spomenuti samo datum 6. prosinca, zauvijek urezan duboko u srce, mjesto gdje se miješaju tuga i bol, zahvalnost i poštovanje. U ranim jutarnjim satima tog dana 1991. godine započeo je srpsko-crnogorski topnički udar na tvrđavu Imperial, a istovremeno je krenuo pješačko – tenkovski napad. Tog dana Grad su od neprijateljskih napada branila i obranila točno 163 branitelja, po čemu će dubrovačka 163. brigada HV kasnije dobiti svoju oznaku 163. Tog dana živote je izgubilo 19 civila i četiri branitelja, desetci su ranjeni, a broj projektila koji je pao na Dubrovnik i staru povijesnu jezgru mjerio se u tisućama. Bitka za Srđ ostala je upamćena kao jedna od najvećih pobjeda Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata.

Dubrovački političari za Dubrovnik Insider otkrili su što njima znači 6. prosinca.

Vido Bogdanović

Sutrašnji dan za nas označava prekretnicu u opsadi Dubrovnika. Dotad su agresori osvajali teritorij i nakon toga više nisu i onda je to bila pretpostavka za kasnije oslobođenje drugih krajeva. Sutrašnji dan provest ću radno.

Miho Katičić

6. prosinca je poseban dan iz puno razloga, prije svega je to dan dubokog pijeteta prema svima onima koji su taj dan poginuli u divljačkom napadu srbijanskog i crnogorskog agresora na Dubrovnik. Isto tako i dan pobjede. Mi svi koji smo tih dana bili u Gradu znamo da su kritični dani za Dubrovnik bili od 11. do 13. studenog kad je Srđ bio prazan i da je tad Dubrovnik bio u najvećoj opasnosti, a 6. prosinca agresori su u svojim nakanama iskazali jedan bijes koji nije uspio. Tako da to uz duboki pijetet prema svim braniteljima, smatram i danom pobjede i danom prekretnice, ne samo na ovom našem bojištu, već i u pobjedi Hrvatske u ratu i njenog priznanja.

Jadran Barač

Dan 6. prosinca meni predstavlja period kad smo moja obitelj i ja bili u podrumu s kučkom i papigom tijekom napada u kojem je u sedam izravnih pogodaka projektilima pogođena naša zgrada. Tad sam prvi put vidio mrtvog čovjeka u našoj zgradi. Što znači da je netko puno jači izvršio agresiju na slabijeg, nepripremljenog i nedužnog htijući ga bez ikakvih moralnih predrasuda odvest u uništenje i smrt. Branitelji su skupina ljudi koji su smogli hrabrosti staviti na rizik sve što imaju i sve što će ikad imati da to spriječe, a to je vlastiti život. Zato im vječna slava i hvala.

Miho Obradović

6. prosinca je pun emocija za sve ljude koji su taj dan proveli u Dubrovniku. To je sigurno najteži dan u povijesti našeg Grada. Zahvaljujući braniteljima koji su svojom hrabrošću, voljom i snagom obranili Dubrovnik, Grad je očuvao najbitniju stvar u povijesti – slobodu. Mislim kako svi mi zajedno moramo paziti na to da se zauvijek obilježava taj dan i da se počasti odavaju ljudima koji su svoj život stavili ispred svega.

Ljubo Nikolić

To je poseban dan u životu svakog Dubrovčanina. Onako kako su se naši branitelji ponašali taj dan i kad su odlučili ne propustiti ni milimetar svoga teritorija nekome drugome, tako se mi moramo danas ponašati i imati na umu odgovornost koju su oni nama stavili na leđa. Kao što su oni tada obranili i zadržali ono naše, tako i mi moramo svaki dio zemlje i obale sačuvati za nas i buduće generacije.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *