BARAČ: Tko bi trebao voditi sport, struka ili politika?

368

Predsjednik GO SDP-a Dubrovnik uputio je priopćenje u kojem se osvrnuo na stanje u sportu i političke aktere koji se nameću na sportske čelne pozicije, a ne poznaju osnovnu problematiku.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Želimo li vlast koja koristi političku moć kako bi nametnula svoje aktere na čelne pozicije u sportskim organizacijama i klubovima? U pravilu, ti se politički akteri koriste sportom kao sredstvom za ostvarivanje određenih političkih ciljeva, često ne poznavajući osnovnu problematiku, infrastrukturne i ostale nedostatke sporta, odnosno kluba kojim trebaju rukovoditi.

Ustaljena je praksa da se na dubrovačkoj političkoj sceni, a nažalost i šire – sve do nacionalne razine, vrši kontaminacija gradskih ustanova i trgovačkih društava nestručnim  stranačkim, koalicijskim i rodbinskim kadrovima.Sport je dio opće kulture koja mobilizira sva materijalna i duhovna dobra društva usmjerena na tjelesni i duhovni razvoj djece i mladeži. Zbog toga ga treba u većoj mjeri prepustiti djelatnicima iz struke (pogotovo prateće grane sporta), odnosno sportašima koji bi svojim potrebnim iskustvom, znanjem i kvalifikacijama zaista unaprijedili organizacije ili klubove čija čelna mjesta preuzimaju. To bi sigurno rezultiralo boljim stanjem sustava.

Osnovna načela iznesena u ovom priopćenju mogu se i trebaju primjenjivati i u drugim važnim društvenim domenama, kao što su kultura i obrazovanje.  

Sport bi se trebao temeljiti na sportskoj politici, a ne na politici u sportu.

S poštovanjem, 

Predsjednik GO SDP-a Dubrovnik                      
Jadran Barač
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *