BEROŠ NAJAVIO MOGUĆNOST UKIDANJA PROPUSNICA: ‘Ako se pozitivan trend nastavi…’

575

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je u Dnevniku HTV-a kako se podaci još prikupljaju te će se u kasnim večernjim satima znati točan broj cijepljenih osoba. Dodao je da je pokrenut i novi elektronski sustav tzv. e-cijepih, jedan centralni e-cjepni karton Republike Hrvatske u koji liječnici uvode podatke.

“Po dosadašnjim saznanjima nema posebnih reakcija na cjepivo”

Naglasio je kako po dosadašnjim saznanjima nema posebnih reakcija na cjepivo. Beroš je istaknuo da će osobe koje su se cijepile biti praćene od strane liječnika obiteljske medicine.

Poručio je da su sami proizvođači cjepiva upozorili da osobe koje su se cijepile prvih 15 minuta moraju biti pod intenzivnim nadzorom te se nakon toga mogu ponašati uobičajeno. Dodao je ako se pojave bilo kakvi simptomi da se prijavljuju liječnicima obiteljske medicine ili direktno na HALMED.

Beroš: Nema potrebe za dugim cijevima

Ministar zdravstva kazao je kako smatra da nema potrebe da naoružani policijski službenici čuvaju cjepivo, ali je dodao kako je to dogovor na nivou Europske komisije da se treba posvetiti posebnom načinu transporta, jer cjepivo u ovom trenutku predstavlja strateški proizvod.

“Mislim da nema potrebe za dugim cijevima, ali određeno upozorenje i poruka koja je poslana praćenjem transporta je više nego dobrodošla”, rekao je Beroš za HRT.

Beroš je naglasio da će druga isporuka cjepiva biti prije 4. siječnja, ali točan datum se još ne zna. Kazao je kako vlada “borba” na svjetskom nivou koje će zemlje povući sve doze.

“Međutim, Europska komisija ima mogućnosti i načina utjecati na proizvođače tako da vjerujem da će sve biti sukladno ranijim dogovorima”, poručio je.

Naglasio je da će do kraja godina stići određena količine cjepiva, a nakon toga, 4. siječnja još 17.000 doza.

Dodao je kako bi već na proljeće obična populacija mogla doći na red za cijepljenje, ali da to ovisi i o tome kada će ostali proizvođači registrirati svoje cjepivo.

“Vjerujem da druženja oko blagdana neće poremetiti trendove”

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako vjeruje da će se nastaviti trend pada novooboljelih osoba, a da su za to zaslužne mjere koje su donijete, ali i odgovornost građana.

“Vjerujem da druženja oko blagdana neće poremetiti te trendove, međutim, bez obzira na dolazak cjepiva, tijekom tri hladna mjeseca u godini, siječnju, veljači i ožujku, morat ćemo se i nadalje pridržavati onih dosad objavljenih mjera, održavati razmak i distancu te nositi maske”, poručio je Beroš.

Beroš: Sukladno situaciji i odluke o relaksaciji mjera

Naglasio je da se i dalje prate trendovi i broj novozaraženih osoba te će se sukladno tome donositi i određene odluke glede relaksacije mjera. Beroš je kazao da je moguće da 10. siječnja dođe do relaksacija mjera i ukidanja propusnica, ali isključivo će sve ovisiti o ponašanju u populaciji.

Komentirao je i broj smrtnih ishoda od zaraze covidom. Rekao je kako vjeruje da ti životi nisu mogli biti spašeni. Beroš je naglasio kako nitko nije mogao predvidjeti broj novooboljelih.

“Niz je faktora koji utječu na rezultate mjera”, dodao je.

Naglasio je kako ga nisu veselile ovih dana slike okupljanja pojedinaca bez maske te je upozorio kako moramo shvatiti da je takvo ponašanje neprihvatljivo sve dok je virus oko nas. Beroš je kazao kako je za stjecanje kolektivnog imuniteta potrebno procijepiti 70% stanovništva.

“Tada bi stvari mogle biti dobre, mogle bi značiti povratak na staro”, poručio je.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *