Biskupu Mati Uziniću nagrada Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava

397

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić dobio je nagradu Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava za 2017. godinu za doprinos u međureligijskom dijalogu, ekumenizmu i vjerskoj toleranciji koji nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde.

Na svečanosti povodom 25. obljetnice utemeljenja HHO-a održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnicu u Zagrebu u petak, 16. veljače biskupu je uručena nagrada „Sulejman Mašović – Luka Vincetić – Jovan Nikolić“.

U obrazlaganju nagrade pročitan je biskupov životopis te rečeno kako je njegovo “nakupljeno iskustvo i znanje ali i njegova kršćanska širina” dolaze do izražaja nakon imenovanja dubrovačkim biskupom 2011. godine.

Prepoznata je biskupova angažiranost u međureligijskom dijalogu na području Dubrovačke biskupije „koja se prostire na vrućem povijesnom tlu gdje se ukrštaju različite religije. To može biti opterećenje, ali i šansa.“ Navedeni su redoviti ekumenski susreti sa zahumsko-hercegovačkim i primorskim episkopom Grigorijem na Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana, kao i uključivanje pravoslavne zajednice u Dane kršćanske kulture u Dubrovniku. Spomenuta je i suradnja na izdanju Dječje Biblije s Kristovom Crkvom iz Varaždina povodom 500. godina Reformacije. Istaknuto je i biskupovo osuđivanja vandalskog čina šaranja po pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku kao i u prostorijama islamske zajednice. Spomenuti su njegovi posjeti dubrovačkoj sinagogi i Medžlisu islamske zajednice, podržavanje izgradnje džamije kao i susreti s predstavnicima ovih religija.

U obrazloženju je dodano da biskup Uzinić pozornost posvećuje i ekološkim temama što je vidljivo kroz organizaciju dvodnevnog znanstvenog skupa „Okoliš naš svagdašnji“ te molitve za prvi Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom. Naveden je i njegov susret s hrvatskim i svjetskim znanstvenicima koji se bave energetikom.

Dubrovački biskup potiče kvalitetnije organiziranje pomoći potrebitima kroz biskupijski Caritas, ali pomaže i stradalnike u Ukrajini, kršćane u Siriji i Iraku, te višekratno kršćane u Svetoj Zemlji.

Snažno se zauzima za prava manjina, ali i većine, rečeno je. Osuđuje napade raznih skupina u svijetu poput masakra Boko Harama u Nigeriji, ali javno osuđuje i napad na satirički tjednik Charlie Hebdo u Francuskoj.

Prepoznata je i biskupova briga za branitelje i njihove obitelji kroz molitvu križnog puta padinama Srđa i mise uz Dan dubrovačkih branitelja i druge obljetnice, kao i kroz susrete s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata.

Zauzima se za oprost što se vidjelo iz njegovih propovijedi u Vukovaru i na Bleiburgu, ali i u Dubrovniku u različitim prigodama.

Navodeći sve službe koje je kao biskup vršio u tijelima HBK, rečeno je kako je on sada predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj. “Hrvatska javnost deklarirala ga je kao osobu otvorenosti i dijaloga”, zaključio je predstavljač. Plaketu biskupu uručio je Jadranko Črnko.

Biskup Uzinić je zahvalio na priznanju dodavši kako misli da ga nije ničim posebnim zaslužio jer je samo vršio svoj posao. Budući da je nagradu primio ona će mu biti poticaj da se još više zalaže na području ekumenizma i međureligijskog dijaloga.

Godišnje nagrade HHO-a podijeljene su i nekim drugim osobama, a uime predsjednice Republike Hrvatske nazočne je pozdravio njezin izaslanik akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a.

Nagrada Miko Tripalo za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava u Hrvatskoj dodijeljena je Goranu Aleksiću i njegovoj Udruzi Franak. Nagradu Joško Kulušić za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava na području medijskog djelovanja dobila je HRT-ova emisija “Imaš problem” s urednicom Sanjom Brajković i novinarima. Međunarodnu nagrada za životno djelo dobila je Tanja Petovar, osnivačica i bivša predsjednica Jugoslavenskog helsinškog komiteta za ljudska prava. Nagradu je uručio predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Spomenimo i da je ovih dana Večernji list dubrovačkog biskupa stavio na popis 30 lidera za budućnost Hrvatske, a mrežna stranica „mimladi.hr“ stavila ga je među top pet komunikatora na hrvatskoj javnoj sceni.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *