Braća Sinković osvojili svjetsko zlato i ispisali veslačku povijest

282

Braća Valent i Martin Sinković osvojili su na Svjetskom prvenstvu u bugarskom Plovdivu zlatnu medalju u dvojcu bez kormilara nakon što su promijenili disciplinu, jer su nekada veslali u dvojcu na pariće.

Nakon što su kao dvojac na pariće postavili svjetski rekord, osvojili sve svjetske kupove i europska prvenstva te svoj trud okrunili zlatom na Olimpijskim igrama u Riu, najbolji svjetski veslački tandem braća Sinković – Valent i Martin, odlučili su se za nove sportske izazove te su promijenili disciplinu i prebacili krajem 2016. u dvojac bez kormilara.

Koliko je to teška i zahtjevna promjena dovoljno je reći da je to kao da košarkaš koji je dešnjak odluči u nastavku karijere šutirati lijevom rukom, ili da boksač koji dominira u svojoj kategoriji ode u neku drugu ili da se sa skijanja prebacite na snowboard.

Dečki su to napravili i uspjeli. Poslije europskog zlata ove godine u škotskom Glasgowu sada su došli i do najvišeg postolja na svjetskom prvenstvu u bugarskom Plovdivu. No ono što je bilo fascinatno, a jednako zastrašujuće za konkurenciju, način je na koji su Valent i Martin došli do trijumfa.

Od početka su vodili te povećavali svoju prednost, jednostavo su bili neuhvatljivi za suparnike, već na četvrtini utrke imali su gotovo sekundu i pol prednosti ispred prvih pratitelja Novozelanđana, na pola staze ta je prednost narasla na gotovo tri sekunde da bi uoči završnih 500 metara imali nedostižnih 3.89 sekundi ispred drugih Rumunja. Ciljem su braća Sinković prošla u vremenu 6:14.96 minuta, 1.94 sekunde ispred srebrnih Rumunja Marius-Vasilea Cozmiuca i Cipriana Tudose, odnosno 2.55 sekundi ispred brončanih Francuza Valentina i Theophilea Onfroya.

Aktualni olimpijski pobjednici u dvojcu na pariće u subotu su osvojili svoje peto svjetsko zlato i to u trećoj različitoj disciplini. na počecima karijera su s Damirom Martinom i Davidom Šainom osvajali svjetska zlata u četvercu na pariće 2010. i 2013. godine da bi prelaskom u dvojac na pariće i u toj disciplini stigli do još dva zlata 2014. i 2015. godine. Nakon osvajanja olimpijskog zlata u dvojcu na pariće u Rio de Janeiru 2016. odlučili su se na promjenu discipline i prelazak sa ‘scull’ na ‘rimen’ veslanje te su već prošle godine osvojili svjetsko srebro u Sarasoti da bi se ove godine uspeli na svjetski tron.

Za braću Sinković ovo je ukupno sedmo svjetsko odličje, imaju i broncu iz četverca na pariće 2011., a usto imaju u olimpijsko srebro iz Londona u četvercu na pariće.

tportal.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *