Četvrti barmen svijeta – MARIO SAULAN: Na ‘Epidaurusu’ smo radili cijele godine

745

Mario Saulan niže uspjeh za uspjehom. Nakon što je prošle godine u ovo vrijeme osvojio prvo mjesto na državnom i međunarodnom natjecanju barmena u Makarskoj, zatim zajedno s Leom Bautovićem osvojio drugo mjesto na Međunarodnom natjecanju barmena u Budvi, a 2015. godine bio proglašen najboljim barmenom u Županiji, Konavljanin je prije desetak dana osvojio četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu barmena koje se u organizaciji Međunarodne udruge Barmena održalo u Kopenhagenu. Za Dubrovnik Insider podijelio je iskustvo i dojmove sa Svjetskog prvenstva i otkrio tko mu je pomagao u osmišljavanju koktela.

U konkurenciji više od 70 natjecatelja iz cijelog svijeta došao je osmislivši koktel znakovitog imena Epidaurus.

– U Kopenhagenu sam bio šest dana zajedno sa Franom Stjepovićem, predsjednikom Udruge barmena i tajnikom Mišom Radinom. Moj koktel se zove Epidaurus i vezan je uz Cavtat i Konavle. Koktel je bio odličan, nijanse su presudile, ali sam jako zadovoljan napravljenim.

Saulan je otkrio kako je bit koktela, to jest, imena da sadrži priču.

– Prije nego se koktel krene spravljati bude predstavljanje na bini. Tu se treba pokazati i reći što više o ideji, koktelu, ali i o sebi. Ja sam to uskladio s Cavtatom, Konavlima i Gradom, tako da sam u toj priči spomenuo kako je naziv koktela Epidaurus stari naziv Cavtata koji je poviješću itekako vezan uz Dubrovnik. Što se više povijesne priče spomene, automatski je bolja prezentacija – ističe.

Kaže kako nije nezadovoljan četvrtim mjestom, jer ovo nije kao u sportu, ali slično je jer su doslovne nijanse presudile.

Austrijanac je na kraju odnio pobjedu. Ovdje prvi dobiva prvu nagradu, svi iza su jako dobri i blizu, ne gleda se to kroz postolja kao u sportu. Najbitnije mi je bilo da odradim to kako treba – naglašava Saulan.

Na koktelu Epidaurus, uz Saulana, radili su još Frano Stjepović i Leo Bautović.

– Cijelu godinu radili smo na dekoraciji i osmišljavanju. Najbitnije nam je bilo da taj tehnički dio odradim bez greške. U koktel dakle idu: Vodka Finlandia, Triple Sec, Monin Spicy, liker Giffard, sok od limete i sok od brusnice. 

Saulanu sad slijedi Državno prvenstvo u Makarskoj 7. studenoga, a i za Nove godine zajedno sa Stjepovićem i Bautovićem držat će tečajeve za barmene.

– Ljudi me pitaju kako se pripremam, a meni je to sve dio posla i života, tako funkcioniram, nas troje smo stalno u kontaktu. Na kraju se svi lijepo družimo, bude tu puno novih poznanstava i događaja – zaključuje barmen Mario Saulan dodavši kako su kolege u Caffe baru Mihael u Cavtatu njegova velika podrška te su svi vrlo zadovoljni i ponosni.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *