DANI MAĐARSKE KULTURE! BAKIJA: Ovim programom smo htjeli pomoći u gradnji mostova između zemalja, naroda, jezika i kultura

185

Počasni Konzulat Mađarske u Dubrovniku i Mađarski institut u Zagrebu organiziraju po drugi put ‘Dane mađarske kulture u Dubrovniku’ (11-12.listopada) uz potporu Sveučilišta u Dubrovniku i Dubrovačkih knjižnica. Svečano otvaranje i program započeli su upravo danas, u amfiteatru kampusa.

– Meni je neizmjerno drago da smo druge Dane Mađarske kulture organizirali i u prostoru Sveučilišnog kampusa, to govorim ne samo kao počasna mađarska konzulica već i kao nastavnica Sveučilišta u Dubrovniku. Sveučilištu zahvaljujemo na potpori, a Dani su organizirani danas u prostorima sveučilišnog kampusa ispred manjeg amfiteatra gdje smo predstavili izložbu  ‘Odjek mađarske revolucije u hrvatskim medijima’ što je posebno zanimljivo s obzirom na to da na Odjelu za komunikologiju imamo studij Medij i kultura društva preddiplomski i diplomski studij. Nakon toga upriličili smo susret s mađarskom književnošću. Predstavljen je jedan od najznačajnijih mađarskih pjesnika 20. stoljeća, János Pilinszky te njegova zbirka koja u prijevodu na hrvatski jezik znači ‘Čovjek je ovdje nedostatan za ljubav’ – kazala je doc.dr.sc. Katja Bakija, počasna mađarska konzulica, te nastavnica Sveučilišta u Dubrovniku.

Drugi dan programa se seli u prostore Gradske knjižnice u Gradu, točnije u Saloči od Zrcala gdje će koncert imati mađarski glazbeni sastav.

– To je moderna obrada mađarskih tradicionalnih pjesama, a nakon toga će se predstaviti dio mađarske kulturne baštine, onaj koji je pod zaštitom UNESCO-a. Dakle, vinorodno područje Tokaja, uz degustaciju poznatog Tokajskog vina – kazala je Bakija.

– Željela bih reći, kao jedan od nositelja ovog programa, kako mi je neizmjerno drago da smo krenuli s ‘Danima mađarske kulture’, a kako smo zapravo ovim programima u ovom svijetu sve većih neprijateljstava i sve snažnijih nerazumijevanja, htjeli pomoći u gradnji mostova između zemalja, naroda, jezika i kultura. To nije teško kad se radi o hrvatskom i mađarskom narodu jer su dijelili dio zajedničke povijesti, te su jedno razdoblje bili u zajedničkoj državi – zaključila je Bakija. 

Također, bitno je napomenuti kako je nositelj programa uz mađarski konzulat u Dubrovniku je Mađarski institut odnosno Balašin institut koji je ime dobio po mađarskom renesansnom pjesniku, jednom od tvoraca mađarskog književnog jezika, a zadatak instituta je upravo promicanje mađarske kulture.

I.M./M.Z.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *