DEMENCIJA U OBITELJI: Udruga DUSAB održala predavanje u OŠ Marin Getaldić

375

Udruga DUSAB održala je jučer 30. listopada predavanje u Osnovnoj Školi Marin Getaldić na poziv psihologinje Jadranke Zlošilo na temu “Demencija u obitelji”.

 
Predavanje se održalo učenicima osmih razreda, a predavali su Farida Pažin – dopredsjednica Udruge i don Jerko Ban – predsjednik savjetodavnog odbora Udruge DUSAB. 
Gospođa Farida se osvrnula na to što je to demencija i kako nastaje. Veliki naglasak je stavila na to kako se ponašati prema osobama koje imaju tu bolest, odnosno kako im život učiniti ugodnijim i kvalitetnijim. Dok je don Jerko Ban prikazao nekoliko kratkih filmova koji pokazuju kakav je suživot s osobama koje imaju demenciju i time učenicima osvjestio kako izgleda sama bolest. 

Nakon predavanja mladi su dobili bolju sliku da demencija nije bolest psihe, nego je neurološka bolest mozga, te da je najčešća demencja Alzheimerova bolest.

Inače, Udruga DUSAB (Dubrovačak udruga skrbnika, bolesnika i prijaelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija) je osnovana prije tri i pol godine kako bi pomogla svim oboljelim od demencije na području Dubrovačko – neretvanske županije. Procjenjuje se da danas na području Dubrovačko – neretvanske županije boluje oko 3.000 ljudi od raznih vrsta demencia.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *