DLJI: Filip Merčep i Nicolas Sinković inspirirani Gradom oduševili brojnu publiku

194

Brojnoj festivalskoj publici na novoj lokaciji, u srednjovjekovnoj ljevaonici metala pod Minčetom, a zatim i na igralištu pod Minčetom, predstavili su se sinoć, 15. kolovoza   Filip Merčep i Nicolas Sinković. Program naziva Dijalog spojio je udaraljke i elektroniku te video projekcije koje potpisuje Davorin Erceg, a ovaj multimedijalni autorski projekt savršeno se uklopio u  prostor pod Minčetom, koji je umjetnike i inspirirao te dijelom odredio program zanimljive glazbene večeri u audiovizualnom ruhu. 

Za festivalsku publiku umjetnici su izveli Anvil Chorus Davida Langa za 3 rezonantna metala, 8 nerezonantih i dva drva u prostoru ljevaonice, a zatim je Filip Merčep na igralištu oduševio vrhunskom izvedbom Partite za instrument s tipkama BWV 826 u c-molu Johanna Sebastiana Bacha. Uslijedila je kompozicija Ambient Variations Arkadiusza Kątnyja u aranžmanu za marimbu, vibrafon i elektroniku, napravljenom ekskluzivno za projekt Filipa Merčepa i Nicolasa Sinkovića na 68. Igrama.

Umjetnici su praizveli kompoziciju Nicolasa Sinkovića pod nazivom Kontakt napisanu posebno za ovu prigodu nakon odabira programa i lokacije, koja je skladana s namjerom da spoji sve odabrane skladbe u jedinstveni koncept koji uključuje i 3D mapping. Mladi i svestrani umjetnici naglasili su kako je program za ovaj recital nastao u želji da se sinestetičkim pristupom stavi naglasak na raskošnu osobitost Grada uz potpunu slobodu davanja umjetničkih (audiovizualnih) identiteta prostorima: „Parametri koje koristimo su pomno odabrane kompozicije koje najviše naglašavaju karakter lokacije, 3D mapping tehnologija te umijeće oblikovanja ambijentalnog scenskog svjetla, dok sa širinom udaraljkaškog spektra boja, nebrojenim mogućnostima elektroničkih zvukova te tehnologijom dobivamo materijal s kojim te parametre pretvaramo u priču.“

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *