Dubravka Šuica: Užasnuta sam razmjerima štete koju su prouzročili požari!

208

Posljednjih dana svjedočimo katastrofalnim požarima koji bjesne diljem hrvatskog priobalja. Tek su nadljudskim naporima vatrogasaca, vojnika i samoorganiziranih građana uspješno pod kontrolu stavljena garišta u okolici Splita, a požar je u jednom trenutku bio ozbiljno zaprijetio i samome gradu.

Potaknuti time, a uslijed velikog broja požara koji su uz Hrvatsku zahvatili i Italiju, Španjolsku, Grčku, Portugal i Francusku te koji su prouzročili znatnu materijalnu štetu i gubitke ljudskih života, 52 zastupnika iz različitih političkih grupacija u Europskom parlamentu , među kojima je i zastupnica Dubravka Šuica (EPP/HDZ), potpisali su interpelaciju Europskoj komisiji u kojoj konstatiraju da je zakonodavni i financijski okvir u području zaštite od požara i suša nedostatan te da ta praznina treba biti popunjena što prije kako bi se ugroženim državama članicama olakšala procedura pristupa financijskim sredstvima te kako bi se potaknuo mehanizam međusobne suradnje.

– Užasnuta sam razmjerima štete koju su prouzročili požari diljem Dalmacije i smatram da i mi zastupnici u Europskom parlamentu moramo uložiti napore na razini Unije kako bismo osigurali što brže saniranje štete nastale nakon ovih požara te što kvalitetniju buduću suradnju u prevenciji i borbi protiv ovakvih i sličnih nepogoda-  istaknula je Dubravka Šuica.

 Zastupnici su Komisiju pozvali na mobilizaciju Europskog fonda solidarnosti kako bi što brže i efikasnije države članice mogle iskoristiti sredstva za borbu protiv požara i suša, kao i za uklanjanje nastale štete. Predložili su i osnivanje Europskog intervencijskog mehanizma kojim će se stvoriti i objediniti zakonodavni okvir i financijska sredstva kroz zajedničko tijelo za zaštitu šuma. U konačnici, zatražili su i jaču koordinaciju politika za borbu protiv požara i suša među državama članicama.

 – Želim podsjetiti da je hrvatski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tomislav Tolušić već najavio korištenje sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ali ova naša interpelacija Europskoj komisiji ima za cilj dodatno osnažiti odluke Europske komisije u cilju odobravanja potrebnih sredstava za štete nastale požarima u Hrvatskoj i ostalim spomenutim državama. Temeljem ove interpelacije, ukoliko bude prihvaćena od strane predsjedništva Europskog parlamenta (Conference of Presidents) očekuje se rasprava o ovoj temi na plenarnoj sjednici 14. rujna, što će opet biti prilika da ukažemo na hitnost i potrebu brže reakcije kako bi građani koji su pogođeni ovom nepogodom što prije došli do sredstava i nadoknadili štetu –  dodala je Dubravka Šuica.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *