DUBROVAČKA PRIVATNA GIMNAZIJA I “GROFOVI” ORGANIZIRALI INTERAKTIVNU RADIONICU “DA SE NE ZABORAVI – DA VI NISTE HRABRI BILI”

385
Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, žrtvu Vukovara i Škabrnje (18. studenog), te Dana dubrovačkih branitelja (6. prosinca), Dubrovačka privatna gimnazija je u suradnji s dubrovačkom udrugom branitelja specijalne policije “Grofovi”, te pod stručnim vodstvom profesorica povijesti, ujedno članica obitelji stradalnika Domovinskog rata, Tihane Magaš iz Zadra i Lovorke Krajanović Tot iz Vukovara, u ponedjeljak, 9. studenoga, u dvorani svetog Ivana Pavla II, organizirala uspješnu interaktivnu radionicu pod naslovom: “Da se ne zaboravi – Da vi niste hrabri bili”.
 
Učenici Dubrovačke privatne gimnazije dugo će pamtiti ovu radionicu, prožetu povijesnim događajima prikazanim kroz osobna iskustva civila (tada desetogodišnjih djevojčica) te civila koji preko noći postadoše vojnici, štoviše herojski branitelji Domovine od vukovarskog Sajmišta, preko osječkog Juga 2, Zadra, Velebita i Škabrnje, do konvoja Libertas, Golubova kamena, Bosanke, Srđa i Konavala.
 
Najdojmljiviji dio zanimljive i poučne radionice, svakako je bio i osobni susret te kratka iskustva pripadnika postrojbe Grofova, koje su učenici prepoznavali u dvorani, uz pomoć fotografija iz ratnih dana. Upravo na dan održavanja hvalevrijedne radionice bila je godišnjica pogibije šestoro hrvatskih branitelja na Bosanci, među njima i dvaju Grofova, a teško ranjeni i od suboraca u noćnoj akciji spašavanja nanovo rođeni pripadnik ove legendarne dubrovačke jedinice, dao je jedno od najupečatljivijih svjedočanstava herojstva i zajedništva u obrani Grada i Domovine.
Među učenicima Dubrovačke privatne gimnazije ponosno sjede djeca i unuci branitelja.
 
“Temeljno što smo naučili i što nosimo u svojim srcima s ove radionice jest da su heroji i dalje obični “mali” ljudi, naši sugrađani. Žive život s nama. Heroj je onaj koji svojim radom, životom i poštenjem, kako onda, tako i danas ustraje u obrani svog dostojanstva, obitelji i doma, ulice i Grada, Domovine i čovještva. A, ova nam je radionica zorno pokazala kakvi su bili ti ljudi devedesetih godina prošlog stoljeća, te da su takvi ostali do danas. Hrvatski branitelji. Nisu tražili rat niti su ikoga napadali. Nisu bili vojnici, premda su postali najbolji, preko noći. Jer, jednostavno su bili na strani dobra i istine. I tu su i ostali. Zato mogu i moraju trajno poučavati mlade ljude, kolika je vrijednost obrambenog Domovinskog rata. Jer to je bila borba za vječne ideale LIBERTASA i MIRA.
Hvala svim sudionicima nezaboravne radionice, koja vrijedi kao nekoliko desetaka nastavnih sati povijesti, etike, vjeronauka…ljudskosti.” – kazalii su iz Dubrovačke privatne gimnazijeOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *