Dubrovačke knjižnice uspješno odradile i drugi dio natječaja DIGITALNa IGRA(ČKa) – GENERACIJA NOW 2020./2021.

386

Ekipa Dubrovačkih knjižnica prošli tjedan je završila s izradom drugog dijela Arduino projekata uz pomoć IoT (Internet of Things) primjera koristeći easyC i Gravity komponente, kojeg u sklopu kreativnog natječaja DIGITALNa IGRA(ČKa) – GENERACIJA NOW 2020./2021. provodi Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) – Croatian Makers. Projekt je prijavljen, slijedi glasovanje za najbolji rad u svakoj kategoriji te potom kviz znanja za timove. Oni timovi koji ostvare najbolji ukupni rezultat (zbroj glasova i bodova na kvizu) bit će pozvani na finale Završne izložbe u Zagrebu. Tim Dubrovačkih knjižnica činili su učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola, a projekt je vodio informatičar Dubravko Jakovljević. 

Nakon uspješno odrađenog prvog Arduino zadatka i izrade digitalnog autića ”Jurića” koji bježi od čovjeka i usput izbjegava prepreke, koristeći dva infracrvena senzora, nova ekipa je ovaj put radila na tri projekta iz područja knjižnične djelatnosti:

  1. Ljudometar (brojač ljudi)

Izradila djeca: Dion i Manu Stamenić Matović

Ljudometar je uređaj koji bilježi trenutni broj ljudi koji se nalaze u knjižnici i ispisuje ih na OLED ekranu. Uređaj koristi dva senzora pokreta, jedan s desne strane za ulaske i drugi s lijeve strane za izlaske. Kod ulaska brojač se povećava za jedan, a kod izlaska smanjuje za jedan.

  1. Tempo-plin mjerač

Izradila djeca: Ramon Stamenić Matović i David Vukas Džaić

 Tempo-plin mjerač je uređaj koji mjeri temperaturu, vlagu i plin pomoću pripadajućih senzora te vrijednosti ispisuje na OLED ekranu. Dodatno su ugrađene LED diode koje signaliziraju ako je neka od vrijednosti prešla graničnu.

  1. Ruka koja dezinficira

Izradila djeca: Tara Androić Petrokov, Natan Šipčić, Roko Bogdanović, Ivan Stojanović

Robotska ruka i prateća konstrukcija čiji je zadatak detekcija knjige na postolju i njena dezinfekcija. Korištena su četiri servo motora: tri u konstrukciji ruke, i jedan za raspršivanje aerosolnog dezificijensa. Za detekciju knjige korišten je ultrazvučni senzor. Princip funkcioniranja je sljedeći: ruka u nultom položaju čeka promjenu stanja na ultrazvučnom senzoru. Kada je na postolje postavljena knjiga, vrijednost na UZ senzoru se smanjuje i pokreće se proces dezinfekcije. Prvo se pokreće servo motor montiran na raspršivač dezificijensa, i dva puta prska aerosol u smijeru knjige. Potom se aktivira sama ruka, i u tri vertikalna pokreta, uz horizontalno pomicanje, spužvicom prelazi površinu knjige, osiguravajući potpunu pokrivenost dezificijensom i uklanjanje većih kapljica s korica knjige kako bi se izbjegla oštećenja od vlage. Na kraju procesa ruka se vraća u početni položaj i nastavlja pratiti stanje na UZ senzoru.

 

Podsjećamo kako je Dubrovačkim knjižnicama prošle godine odobreno sudjelovanje i donacija u ovogodišnjem programu Generacija NOW 2020./2021., koji se provodi s ciljem pružanja najmodernijih oblika edukacije mladima kako bi oni, uz pomoć najnovije tehnologije, razvijali svoju kreativnost i inovativnost. Projekt je dugogodišnja suradnja IRIM-a s Hrvatskim telekomom s ciljem uvođenja Internet of Things tehnologija u škole i udruge diljem Hrvatske. U projektu sudjeluju osnovne i srednje škole, knjižnice, udruge i druge edukacijske ustanove koje rade s djecom i mladima. Projekt traje od listopada 2020. do lipnja 2021.    

 

 

 

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *