Dubrovački student Orsat Juraj Spajić održao predavanje ‘Istina o Siriji – Iz prve ruke’

244

Orsat Juraj Spajić nedavno se vratio iz Sirije, gdje je posjetio gradove Damask, Alep, Homs i Tartus, a to je upravo bila i tema ovog predavanja organiziranog od strane Informativnog centra za mlade grada Dubrovnika – Informadura.

Student Sveučilišta u Dubrovniku i volonter Informadura Orsat Juraj Spajić održao je u utorak predavanje ”Istina o Siriji – Iz prve ruke”u prostoru Centra za mlade. Kroz prepričane dojmove nedavnog putovanja i mnoštvo slika pokušao je dočarati život u Siriji, ali i Bliskom istoku općenito, koji je prepun ratnih sukoba posljednjih nekoliko desetljeća. Ono što je stavljeno u prvi plan jest svjetsko viđenje rata na Bliskom istoku.

Kako je na predavanju istaknuo, njegovo mišljenje je da ”svjetski mainstream mediji ne prenose istinu o Siriji”. U medijima na zapadu vladavina predsjednika al-Asada prikazana je kao stroga, nesekularna diktatura, dok je Spajić svoje putovanje završio s utiskom kako su Sirijci itekako zadovoljni svojim predsjednikom. Sirijski narod, kako je u izlaganju naveo, vrlo je gostoljubiv. Dotaknuo se i tzv. Islamske države, koja je prema njegovim riječima, američka tvorevina.

Na svom putu slikao je i mnogo fotografija koje su dodatno opisale cjelokupnu situaciju u Siriji. Osim kadrova razrušenih gradova i posljedica rata, zabilježio je i mnoge lijepe trenutke koje je nemoguće vidjeti u medijima. Ljudi, usprkos ratu, pokušavaju normalno živjeti što je slikama i argumentirano, ali potvrđuje i još jednu Spajićevu misao – Sjedinjene američke države su jedini neprijatelj sirijskog naroda. Posjetiteljima predavanja su uz slike prikazani i neki videozapisi na kojima se vidi okrutnost SAD-a i partnera prema sirijskom narodu, dok je u mainstream medijima to prikazano potpuno drugačije.

Na kraju izlaganja svi prisutni imali su priliku postaviti pitanja ovom dubrovačkom studentu, kojemu inače ovo nije jedino putovanje jer je do sada obišao dvadesetak zemalja svijeta.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *