DUBROVNIK ZA AFRIKU: Pater Tomislav Mesić zahvalan Dubrovčanima na pomoći!

484

Nakon nekoliko dana provedenih u Šibeniku, gdje je zajedno s pedesetak misionara iz cijeloga svijeta sudjelovao na 29. susretu hrvatskih misionara i misionarki, pater Tomislav Mesić, misionar Družbe Duha Svetoga koji već devetu godinu živi u Tanzaniji, proteklih je dana posjetio Dubrovnik.

Upravo je u Dubrovniku prije nešto više od osam mjeseci pokrenuta velika humanitarna akcija “Dubrovnik za Afriku: Kap vode – ocean ljubavi”, čiji je cilj prikupiti novčana sredstva za izgradnju vodoopskrbnog sustava u selima Župe sv. Franje Asiškog u Monduli Juu gdje pater Mesić djeluje. Tom su prigodom u petak 7. srpnja patera Mesića, Boža Benića, organizatora humanitarne akcije, te Antoniju Konjuh i Anu Previšić, predstavnice Udruge mladih sv. Mihajlo koja je partner ove akcije, primili župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Pater Mesić obojici je zahvalio na dosadašnjoj potpori, pobliže ih pritom upoznavši s brojnim poteškoćama s kojima se svakodnevno suočava na svom misijskom putu. Božo Benić je potom predstavio dosadašnji tijek i rezultate akcije. I župan i gradonačelnik zahvalili su Beniću na hvalevrijednoj inicijativi, naglasivši kako su i Županija i Grad uvijek spremni podržati ovakve i slične projekte kojima se ne samo Hrvatskoj, već i izvan njenih granica šalje poruka o Dubrovniku kao gradu izraženog osjećaja za potrebe onih čak i u dalekom svijetu. Važno je spomenuti kako je potporu akciji “Kap vode – ocean ljubavi” dala i generalna konzulica RH u Milanu Iva Pavić, koja je izrazila nadu kako će sav potreban novac uskoro biti prikupljen i kako će vrlo skoro započeti izgradnja.

Pater Mesić je u nedjelju 9. srpnja u crkvi sv. Mihajla na Lapadu predvodio svete mise, a u svojim je propovijedima naglasio kako je u njegovoj župi, koja inače broji preko 40.000 stanovnika, najveći problem upravo nedostatak vode. U selu u kojemu on živi nekoliko je umjetnih jezeraca o kojima ovise i ljudi, i stoka, i divlje životinje.

– Kada sam prije gotovo dvije godine došao u Monduli Juu i otkrio kako u nekim selima kiša nije pala već pet godina, te kako malena djeca, mahom djevojčice, svakoga jutra pješače i po 15 kilometara kako bi došle do vode, odlučio sam se angažirati i pokušati pomoći izgradnjom vodoopskrbnog sustava. Zahvaljujući nekim svojim poznanstvima, uspio sam doći čak i do tanzanijskog premijera, koji mi je dopustio izgradnju. Da kojim slučajem nije došlo do tog susreta, zbog raširene korupcije koja u Tanzaniji vlada teško da bismo uspjeli pokrenuti ovako veliku investiciju-  istaknuo je pater Mesić, naglasivši kako će vodoopskrbni sustav od smrti spasiti siromašno stanovništvo koje se mjesecima bori s velikim sušama i bolestima (tifus, dizenterija i malarija), a koje svakodnevno odnose veliki broj ljudskih života, poglavito djece.

Na samom kraju svoje propovijedi, pater Mesić je rekao kako smo svi pozvani biti misionari.

– Mi misionari ne bismo mogli učiniti puno bez vaše pomoći, vi ste naše produžene ruke i i zato hvala svima vama koji nam pomažete – zaključio je pater Mesić.

Na kraju je prisutne pozdravio župni vikar don Marinko Šljivić, koji je u ime Župe sv. Mihajla srdačno zahvalio pateru Mesiću na dolasku u Dubrovnik, kao i svima koji pomažu kako bi se akcija u kojoj je potrebno prikupiti još 70.000 kuna uspješno privela kraju. Pater Mesić će iz zdravstvenih razloga u Hrvatskoj boraviti još mjesec dana nakon čega se vraća u Tanzaniju, a svi koji mu žele pomoći mogu to učiniti na poseban žiro račun Župe sv. Mihajla (OTP banka: HR5824070001500318088) ili u župnom uredu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *