Mogu li se djelatnici Grada Dubrovnika i gradskih tvrtki nadati božićnici? Imamo odgovore…

814

Prigodne nagrade (božićnica, naknada za godišnji odmor i sl.) mogu se prema Pravilniku o porezu na dohodak neoporezivo isplatiti do 3.000,00 kuna godišnje. Dodatno se mogu radnicima isplatiti nagrade za radne rezultate do 5.000,00 kuna godišnje po radniku. Ukupan iznos koji se radniku može godišnje neoporezivo isplatiti s osnove prigodne nagrade i nagrade za radne rezultate je 8.000,00 kuna. Postoji i mogućnost neoporezive nadoknade troškova prehrane, smještaja, vrtića i drugih za radnike i njihovu djecu.

Ova je godina teška za svakog poslodavca pa su božićnice i novčani darovi u mnogim tvrtkama još uvijek pod upitnikom. Obzirom da ipak najviše naših sugrađana i njihovih obitelji egzistira od Grada Dubrovnika i gradskih tvrtki, ispitali smo čemu se ovog Božića mogu nadati njihovi djelatnici.

Prema odgovorima koje smo dobili najgore će ipak proći službenici i djelatnici koji ovise o proračunu Grada Dubrovnika, kao i djelatnici Vrtlara.

 Ponašajući se odgovorno i djelujući proaktivno, Grad Dubrovnik je jedan od prvih Gradova koji je donio niz mjera pomoći za prevladavanje krize namijenjenih građanima i gospodarstvenicima pogođenim krizom. Istovremeno, uz uspješno nošenje s javno-zdravstvenim aspektima pandemije, osigurana je stabilnost javnih financija vodeći se financiranjem nužnih i neophodnih troškova.

Tako je Grad Dubrovnik prethodno donio više mjera financijskih ušteda koje uključuju smanjenje plaća djelatnicima u gradskoj upravi i javnim ustanovama 10%, te su obustavljene isplate ostalih davanja po kolektivnom ugovoru između ostalog i božićnice te dar za djecu za 2020. godinu., – odgovorili su iz Grada Dubrovnika.

Iz Vodovoda kažu kako su ipak isplatili novčani dar za djecu u iznosu od 600 kuna.

– Vodovod Dubrovnik u 2020. godini nije isplaćivao prigodne nagrade radnicima poput regresa, uskrsnice, božićnice i sl. osim poklona za djecu u visini od 600 kn po djetetu sukladno Pravilniku o radu.- odgovorili su iz ove gradske tvrtke

Sanitat Dubrovnik još uvijek razmatra opciju da se djelatnicima ipak isplate božićnice ali u smanjenom iznosu nego prijašnjih godina.

– Uprava društva Sanitat Dubrovnik d.o.o. još uvijek nije donijela odluku o isplati božićnica za svoje zaposlenike. Kako je 2020. godina sve osim tipična po pitanju našeg poslovanja, to će se zasigurno odraziti i na iznose koji će se eventualno isplatiti te će oni, ako se budu isplaćivali, biti nešto manji nego prethodnih godina., kazao je direktor Tomislav Tabak

Čistoća Dubrovnik je tvrtka koja je zasigurno podnijela dosta financijske štete nastalom COVID situacijom, međutim direktor Marko Iveković još uvijek razmatra da svojim djelatnicima ipak uljepša Božić.

Konačna odluka o eventualnoj isplati božićnica djelatnicima društva Čistoća još uvijek nije donesena. – kazao nam je Iveković.

Libertas Dubrovnik je tvrtka o kojoj se u posljednje vrijeme najviše piše u medijima, a iako su nedavno u dva navrata naručili nove autobuse, pet prigradskih IVECO i jedanest MAN-ovih ( financiranih putem EU fondova ), za isplate božićnica, darova za djecu ili regresa za djelatnike se u ovoj gradskoj firmi nema.

Nastavno na Vaš upit o isplatama božićnice, Libertas Dubrovnik d.o.o. neće isplaćivati stavke navedene u Vasem upitu – kazao je glasnogovornik Nikša Grljević.

Vrtlar Dubrovnik ove godine svojim djelatnicima neće isplaćivati ništa, a kažu kako je to preporuka osnivača, odnosno Grada Dubrovnika.

Ove godine nećemo isplatiti božićnice djelatnicima niti dar za djecu prema preporukama osnivača. – kazala je kratko direktorica Alma Majstorović

Premda je Grad Dubrovnik svim gradskim tvrtkama preporučio da ove godine ne isplaćuju božićnice i darove za djecu, odgovorne osobe gradskih tvrtki ipak mogu odlučiti drugačije, ukoliko im to financijska situacija dozvoljava. Prema svemu navedenom, izgleda da se još jedino djelatnici Sanitata i Čistoće mogu nadati da im GRINCH ipak neće “ukrasti” Božić i da će im u ovim teškim vremenima ipak sjesti koja kuna više na tekuće račune. 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *