Evo što Kristić, Nikolić i Raguž misle o arbitražnom postupku protiv RH zbog golfa na Srđu

285

Razvoj Golf d.o.o i Elitech predali su Međunarodnom sudu za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID) sa sjedištem u Washingtonu zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka protiv Republike Hrvatske, zbog projekta golfa na Srđu.

 

Na mrežnim stranicama ICSID-a navodi se samo kratka informacija o tome te da je zahtjev zaprimljen 6. rujna ove godine. Priupitali smo dubrovačke gradske vijećnike za mišljenje o cijeloj situaciji.

 
Maro Kristić (MOST) kaže kako misli da je ovaj scenarij unaprijed dogovoren između Vlade RH i Razvoj Golf.

 
– Bojim se da im je arbitraža samo pokriće kako bi mogli oprati obraz pod prijetnjom milijunskih odšteta za izdavanje dozvola za nekretninski projekt na Srđu. Podsjetimo da je bilo 10 tisuća i 500 ljudi koji su rekli NE ovom projektu na referendumu, a do danas je gotovo svaki građanin grada Dubrovnika svjestan koliko je nepravilnosti i nezakonitosti tu i kolika je on prijetnja okolišu ako se bude razvijao u sadašnjim, nezakonitim gabaritima – kazao je Maro Kristić te dodao: 

– Kada vidim da se investitor koji protiv sebe ima tri pravomoćne presude bavi prijetnjama arbitražom, a ne ispravljanjem nepravilnosti i nezakonitosti, stječem dojam da im nikada nije bila ni namjera ozbiljno graditi na Srđu, nego trgovati dozvolama koje su im izdali ili će izdati oni koji nisu dostojni raditi u javnim službama. Svaki investitor koji će poštivati zakone i propise te interese lokalne zajednice i voditi brigu o zaštiti okoliša, je dobrodošao i imat će svu pomoć. Razvoj Golf to dosad nije pokazivao. Mislim da je krajnje vrijeme da se izvrši presuda i da se ovaj projekt vrati s 310 na 100 ha i otvori dijalog s investitorom u cilju definiranja svih međusobnih prava i obaveza – govori Kristić.

 – Sasvim je jasno da ovaj njihov potez znači apsolutno zaustavljanje projekta dok god se arbitraža ne riješi, jer nitko razuman ne može očekivati da bi bilo koja odluka o ovom projektu dok traje arbitraža bila slobodna i neovisna – kazao je Ljubo Nikolić iz Inicijative ‘Srđ je Grad’.

Željko Raguž (DUSTRA) smatra da je ovo jedan ozbiljan problem o kojem je i govorio u svojoj kampanji i koji je on najviše spominjao.

– Ovdje je vrlo izvjesno da će Republika Hrvatska izgubiti i da će ponovno na račun poreznih obveznika doći taj teret arbitraže koji je mjeren u stotinama milijuna nečega. To je jedna vrlo nepovoljna pozicija, ali volio bih da netko napokon počne odgovarati za ovakve stvari koje se događaju. Nije normalna situacija da je moralo doći do ovoga. Od početka sam bio za investiciju samo je bilo pitanje struke koja je trebala odlučiti koliko hektara, što i kako. Gore je ostala i dalje šikara kakva jest, a projekta ni blizu i RH će vjerojatno izgubiti arbitražu. Mene samo interesira tko će za to odgovarati – pita se Raguž.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *