Evo što sve morate znati o kineskom konzorciju koji će graditi Pelješki most

530

China Road and Bridge Corporation (CRBC), jedna je od četiri najveće državne građevinske kompanije u Kini, koja je prva krenula na međunarodna tržišta, s fokusom na izgradnju infrastrukture, kao što su autoceste i mostovi, luke, željezničke pruge, aerodromske piste i tuneli u Kini i inozemstvu.  

Poslovanje također uključuje i investicije, industrijski razvoj, trgovinu, leasing i druge usluge. S podružnicama u skoro 50 zemalja Azije, Afrike, Europe i Južne Amerike, u CRBC-u su uspostavili vrlo efikasnu i brzu mrežu za suradnju, razvoj i menadžment. CRBC je sada ključna platforma za poslove kompanije China Communications Construction (CCCC) u inozemstvu. CRBC je u vlasništvu CCCC-a koji ima godišnje prihode od fantastičnih 55 milijardi dolara, prenosi seebiz.

Kompanija djeluje od 1958. godine. U prvih dvadesetak godina bila je angažirana na preko 80 projekata u Jemenu, Mauritaniji, Ruandi, Ekvatorijalnoj Gvineji, Nepalu i Sudanu. Do 1979. djelovala je kao izvedbena kompanija za projekte koje je kineska vlada financirala u prijateljskim državama. Od 1979. godine CRBC je odlukom Državnog vijeća počeo izvoditi projekte na tržišnim osnovama. Važna je godina 1989. kad je zapravo nastao CRBC u današnjem obliku nakon što je inkorporirao nekoliko državnih tijela i kompanija koje su se bavile građevinom i infrastrukturom. 

Zlatno doba kompanije bilo je između 1997. i 2005. godine kad je kompanija značajno proširila svoj obuhvat – od luka, zračnih luka, preko mostova, cesta i stanogradnje.

Danas se radi o kompaniji s godišnjim prihodom od preko 3,3 milijarde dolara. 

Najpoznatiji poslovi CRBC-a u inozemstvu jersu oni vezani uz projekt “Jedan pojas, jedan put”. Primjerice, radi se o autocesti koja spaja Uzbekistan i Tadžikistan, projekt unapređenja autoceste Karakoram u Pakistanu, projekt izgradnje luke u Mauritaniji, most Zemun-Borča u Srbiji te mnogi projekti na afričkom kontinentu. U regiji trenutno rade na autocesti Bar-Boljare u Crnoj Gori. 

O veličini i ugledu kompanije CRBC svjedoče brojna zaista značajna dostignuća na svjetskom tržištu građevinskih radova, poput:

– Mosta Qingdao, koji sa dužinom od 41,58 km predstavlja najduži pomorski most na svijetu i koji je u čuvenom časopisu Forbes proglašen “Najzadivljujućim mostom na svijetu”;

– Autoputa Karakoram u Pakistanu, koji predstavlja autoput na najvećoj nadmorskoj visini u svijetu i koji je izgrađen na terenu s izuzetno složenim geološkim karakteristikama;

– Željezničke pruge Peking – Šangaj, najduže i najbrže pruge na svijetu;
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *