FERALIS O GAŠENJU PORTALA ocijenime.hr: Zaposlenici čiji su osobni podaci bili objavljeni, a koji su na bilo koji način pretrpjeli štetu, imaju pravo na naknadu

1072
 
Sustav ocjenjivanja javnog sektora bi zasigurno omogućio kvalitetniju uslugu građanima.  Međutim, tada takav sustav treba imati zakonitu osnovu sukladno Općoj uredbi i primjerenu zaštitu osobnih podataka osoba čiji se rad ocjenjuje.  Samo na taj način sustav ocjenjivanja službenika i namještenika može biti valjan, ispuniti stvarnu svrhu I biti siguran od manipulacija. – priopćili su iz trgovačkog društva Feralis.

 “Trgovačko društvo Feralis pružalo je uslugu inicijalnog usklađivanja s GDPR Gradu Rijeci tijekom kojeg smo bili upoznat s činjenicom da su osobni podaci službenika i namještenika zaposlenih u gradskoj upravi javno objavljeni na portalu www.ocijenime.hr
Predmeti portal vodila je udruga Prospectus iz Dubrovnika, a ovlaštena osobe za zastupanje iste je odvjetnica Viktorija Knežević koja je do podataka o zaposlenima došla na temelju prava na pristup informacijama.
Neosporno je da građani mogu doći do takvih podataka i što su oni javno dostupni, ali njihova upotreba mora biti zakonita, što nije bio slučaj na tom portalu.
U skladu s time od strane Hrvatskog centra za zaštitu osobnih podataka Feralis skr. Centar Feralis podnijeta je pritužba nadzornom tijelu (AZOP) radi obrade osobnih podataka službenika i namještenika koja je suprotna odredbama GDPR na portalu www.ocijenime.hr te je izvršena kaznena prijava protiv udruge Prospectus i Viktorije Knežević kao ovlaštene osobe radi kaznenog dijela nedozvoljene uporabe osobnih podataka.
Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) naložila je da se s portala www.ocijnime.hr uklone svi osobni podaci zaposlenih u gradskim upravama u Rijeci, Puli, Zagrebu, Dubrovniku, Varaždinu, Bjelovaru, Karlovcu, Kninu, Koprivnici, Križevcima, Makarskoj, Osijeku, Pločama, Poreču, Požegi, Samoboru, Sinju, Slavonskom Brodu, Velikoj Gorici, Vukovaru i Vrgorcu a ujedno je i sam portal uklonjen.
Svi zaposlenici čiji su osobni podaci bili objavljeni a koji su na bilo koji način pretrpjeli štetu (npr. objavljen neugodni komentar ili drugo što je moglo kod osobe izazvati neugodu ili da je osoba zbog takve objave pretrpjela neku drugu materijalnu ili nematerijalnu štetu), temeljem Opće uredbe ima pravo na naknadu štete.
O šteti i visini naknade odlučuje nadležni sud.
Osim t.d. Feralis koje pruža usluge poslovnim subjektima u pitanju zaštite osobnih podataka i vanjskog službenika za zaštitu podataka, dana 03/03/2018. godine osnovana je neprofitna udruga Hrvatski centar za zaštitu osobnih podataka Feralis, Jože Gabrovšeka 8, u Rijeci reg.br.:8004472 a sve kako bi naše znanje i iskustvo u zaštiti podataka iskoristilo i za dobrobit zajednice.

Centar Feralis ima za cilj podizanje opće svijesti i promicanje znanja o zaštiti osobnih podataka u društvu te provodi redovita stručna savjetovanja, radionice i profesionalna usavršavanja službenika za zaštitu podataka.
 
U svojoj temeljnoj ulozi nezavisnog i stručnog subjekta civilnog društva, Centar ostvaruje suradnju i partnerstvo s gospodarstvom i državnim službama te je tako prepoznat svojim stručnim savjetima i smjernicama sudjelovao u uređenju organizacijskih mjera zaštite u prvom „artificial intelligence „ (AI) projektu Ministarstva zdravstva Andrija Digitalni Asistent za pomoć u borbi protiv COVID-19.

Centar Feralis prvi je centar u Hrvatskoj koji savjetuje i pomaže građanima u podnošenju pritužbi nadzornom tijelu (AZOP) radi zaštite njihovih osobnih podataka.

Osim pojedinačnih pritužba građana, podnosi i pritužbe od javnog interesa radi zaštite prava i sloboda građana s obzirom na zaštitu njihovih osobnih podataka kao što je to uspješno učinio i u ovom slučaju kako bi zaštitio osobne podatke zaposlenih u javnom sektoru.” 

 
HRVATSKI CENTAR ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA FERALIS

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *