(FOTO) BOGATE I POUČNE RADIONICE: Učenici Ekonomske škole obilježili Svjetski dan jabuka

419

Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je 1990. godine u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruge promičući tako važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

A upravo Svjetski dan jabuka obilježili su i učenici prvih razreda Ekonomske i trgovačke škole smjer komercijalist.   

-Moram reći da smo mi od početka školske godine uključeni u projekt ‘Školska shema’, a radi se o projektu koji je iniciran od strane državne agencije za plaćanje u poljoprivredi s ciljem da se poveća unos zdravih namirnica u prehrani školske djece no, i da se poveća podizanje svijesti učenika o zdravoj prehrani, a mi kao Ekonomska škola smo se prijavili na natječaj agencije, shvaćajući važnost i vrijednost ovog projekta. Mi smo kao srednja škola mogli aplicirati za podjelu našim učenicima svježeg voća i povrća, te smo na ovaj način osigurali besplatne obroke svježeg voća jednom tjedno za naše učenike tijekom cijele školske godine – kazala je ravnateljica škole, Suzana Đurđević.  

Upravo 20.listopada obilježen i u školskom kalendaru kao Svjetski dan jabuka, te su učenici i profesori Ekonomske škole htjeli taj dan proslaviti ne samo konzumacijom jabuka već i s jednom radionicom u kojoj će učenici smjera komercijalist stečena dosadašnja znanja iz stručnih predmeta primijeniti.

-U današnjoj radionici učenici će preuzet određenu količinu jabuka, napravit će kvantitativnu i kvalitativnu analizu, ispunit će odgovarajuću dokumentaciju, te napraviti jednu analizu svojstava naručenih sorti jabuka. U ovoj radionici spajamo nekoliko aktivnosti, a tu je i projekt ‘Školska shema’ koji nam je omogućio dobivanje konkretnih artikala i robe sa stručnim znanjima i vještinama koje učenici stječu u našoj školi – kazala je Đurđević. 

Učenici su prezadovoljni s radionicama.

-Drago nam je da se i naša škola uključila u ‘Školsku shemu’, ima dosta besplatnih obroka voća i povrća. Znamo da je voće jako zdravo i da ga jako malo unosimo u dnevnu prehranu, a još nam je draže što znamo da voće dolazi iz naših krajeva, voćnjaka što znači da je svježe i lokalno uzgojeno-kazala je Tina Krešić, učenica prvog razreda Ekonomske škole. 

-Danas smo dobili jabuke i to tri sorte. Zlatni delišes, Crvena gala i Idared. Kroz predmet strukovne vježbe napravili smo prijem robe, izvagali smo robu, pisali smo komisijski zapisnik, a iz predmeta poznavanja robe utvrdit ćemo kvalitetu robe – kazao je Mihael Tošić, učenik Ekonomske škole.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *