(FOTO) I OVO JE LICE GRADA: Zašto su nam zapuštene zelene površine?

605

Nekoć mjesto koncerata gdje su svirali bendovi poput Jinxa, te okupljanja mladih i raznih subkultura, a danas zaboravljena od svih demolirana od prirodnih nepogoda, kao što su olujno jugo, bura i kiše. 

Livadica, kako je svi zovemo i pod tim imenom znamo, predivna je zelena površina koja se nalazi u sklopu Stare bolnice, a pripadala je morskoj zgradi u kojoj su 2000-tih godina svirali dubrovački bendovi, dok je danas ta zgrada toliko zapuštena da je krov skroz uništen i urušen od vlage. 

Dok je još stara bolnica bila u funkciji to je sve bio kompleks za rehabilitaciju plućnih bolesnika. 

Livadica kao jedna prelijepa zelena površina na kojoj i danas borave mladi ili dolaze u šetnju sa svojim psima je šteta i sramota da stoji zapuštena s iščupanim stablima iz korijena, polomljenim popola, dok su neka stabla od jakih nevera čak pala i preko zida koji se nalazi upravo na Livadici. 

Neslužbeno smo saznali da Livadica pripada Županiji, te smo njima poslali i upit zbog čega je toliko zapuštena i zašto se nitko ne brine o njoj, kao i jednoj rijetkoj zelenoj površini u blizini povijesne jezgre. 
Treba renovirati povijesne kule, građevine, muzeje, ali isto tako treba uložiti i u prirodne parkove, zelene površine, a čini nam se da su one upravo najugroženije. Livadica je koliko toliko sakrivena od očiju javnosti, neki vjerojatno nisu nikad ni bili tamo, no to ne znači da baš nitko ne dolazi  te da treba biti u takvom stanju. 

Nikša Krešić, autor fotografija, također je istaknuo kako upravo na toj zelenoj površini žive sove ušare koje je i sam vidio u više navrata, no osim njima Livadica je dom i mnogim drugim životinjama. 

Ako imalo volite prirodu, tuga će vas uhvatiti čim kročite na nju, a pogotovo ako znate kako je izgledala do prije 10-15 godina. 

Potrebna joj je velika sanacija, a nadamo se da će se to ubrzo i dogoditi, jer i ona je nečije prirodno stanište, a odgovor Županije prenijet ćemo čim ga dobijemo.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *