(FOTO) OBILAZAK RADOVA: Projekt koji jamči sigurniju vodoopskrbu Zatona, Orašca, Gornjih sela i Elafita

570

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima i u pratnji predstavnika tvrtke Vodovod Dubrovnik d.o.o. obišao je radove na izgradnji vodoopskrbnog cjevovoda Štikovica – Vrbica – Lozica – Mokošica, te na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda naselja Lozica.

Tijekom realizacije ove investicije izgrađeno je ukupno 3192,00 metara vodoopskrbnog cjevovoda na potezu Štikovica – Vrbica – Lozica – Mokošica, 3177,00 metara kanalizacijskog cjevovoda, 630 metara tlačnog kanalizacijskog cjevovoda i kanalizacijska crpna stanica Lozica.

– Ovo je nastavak investicije koja je započela 2013. godine, nažalost imala je svojih problema u realizaciji, prijetila je i penalizacija od strane Hrvatskih voda u iznosu od pet milijuna kuna. Nova uprava je uspješno završila pregovore i ovu investiciju privodi kraju kako bi ove godine radili odvodnju i vodoopskrbu Stare Mokošice, za što postoje svi preduvjeti, ishođena je građevinska dozvola i riješeni svi imovinsko pravni odnosi – rekao je Lukša Matušić, predsjednik Uprave Vodovoda.

Izgradnjom vodoopskrbnog cjevovoda stvaraju se preduvjeti povezivanja vodoopskrbnih sustava “Ombla“ i “Palata“, čime će se značajno povećavati sigurnost vodoopskrbe naselja Zatona, Orašca, Gornjih sela i Elafita, a rješava se i pitanje vodoopskrbe objekata na potezu od Termoterapije do Lozice.

– Radovi na vrijeme nisu gotovi jer smo imali veliki prodor mora, kao i prilikom zatvaranja mosta kad smo gubili dosta vremena. Izvođač konstantno mora ispumpavati more kako bi se moglo raditi. Od radova ostala je još samo montaža opreme crpne stanice i asfaltiranje prometnice – istaknuo je Matušić.

Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je ova Uprava Vodovoda naslijedila projekt u jako lošem stanju kao i situaciju kad su prijetila oduzimanja velikih sredstava, te su u kratkom vremenu pokrenuli investiciju i doveli je do kraja.

– Radi se o jednoj od većih investicija Grada Dubrovnika. Ovaj sustav će biti preduvjet za kanalizacijsku mrežu Stare Mokošice, koji nije mogao ni započeti dok se ovaj prethodno ne dovrši. Hrvatske vode ovaj put neće penalizirati Vodovod Dubrovnik jer oni su pokazali kako se na pošten i konkretan način investicija može dovesti do kraja – rekao je Franković.

Izgradnjom kanalizacijskog sustava u Lozici, te planiranom izgradnjom kanalizacijskog sustava u Mokošici, omogućiti će se priključenje svih objekata na gravitirajućem području na sustav odvodnje otpadnih voda grada Dubrovnika.

Podsjetimo, Vodovod Dubrovnik 9. listopada prošle godine započeo je izvođenje radova izgradnje i rekonstrukcije mreže vodoopskrbe i odvodnje Štikovica-Vrbica-Lozica do naselja Mokošica. Radovi završavaju krajem ovog mjeseca, a ukupna vrijednost  iznosit će 9,5 milijuna kuna. Financijska sredstva osigurana su sufinanciranjem Grada Dubrovnika i Hrvatskih voda iz EIB – CEB programa.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *